Над 270 акта съставиха горски стражари, над 700 кубика бракониерска дървесина конфискуваха

Общо 21 651 проверки са извършени от горските стражари в териториалните поделения и мобилните екипи на Южноцентрално държавно предприятие – Смолян от началото на годината, съобщават от предприятието, стопанисващо държавни гори на територията на Смолян и още няколко области..

Проверени са общо 7385 обекта за добив на дървесина, 5686 моторни превозни средства, 7252 ловци и 1320 други физически лица. За периода са съставени 272 акта за установяване на административно нарушение по закона за горите и 1 акт по закона за лова и опазване на дивеча.

Дървесината, предмет на нарушенията е 575 м3, а задържаната дървесина в базите за съхранение на вещи, предмет или средство на нарушение е 161 м3.

В резултат на проверките и на база съставените актове са задържани 6 моторни превозни средства, 17 каруци, 5 бензино-моторни триони, 16 други инструменти за дърводобив, 1 незаконно оръжие и 3 други ловни уреди.

Нарушенията са съсредоточени основно в териториите с преобладаващо ромско население и в тези, в които дърводобивните бригади са с представители основно на тази група, в това число ДГС Карлово, ДГС Клисура, ДГС Хисар, ДГС Асеновград, ДЛС Тракия, ДГС Първомай, ДГС Алабак – гр. Велинград, ДГС Ракитово, както и на териториите на ДЛС Женда – гр. Кърджали, ДГС Кирково и ДГС Момчилград.

Патрулни проверки в горските територии от страна на служителите на ЮЦДП – Смолян се извършват ежедневно, а в проблемните райони, съвместно с представители на Регионалните дирекции по горите и полиция. На обособените временни горски контролни пунктове се проверяват минаващите пътни превозни средства, а директорите на горските стопанства поддържат постоянна комуникация с кметовете на населените места и в случай на необходимост реагират своевременно.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ар
    Архимед
    0 0
    21:14, 30 авг 2019
    Конфискация на превозните средства в полза на държавата. Ба си. Сече се яко мамка им.
Последни новини