Учени отрекоха съществуването на "гей ген"

От години учени се опитват да разберат отговора на въпроса "Има ли ген, който определя хората като хомосексуални?". Досега хората смятаха, че привличането към хора от същия пол е някакъв вид генна мутация, която определя сексуалността още преди раждането.

Сега, най-голямот проучване по тази тема доказва, че всъщност това не е така. Учените са установили, че има гени, които са отговорни за сексуалното поведение, но няма специфичен ген на хомосексуалността. В изследването е била включена генетиката на почти половин милион души, които са признали дали са имали сескуално преживяване с човек от същия пол. 

Учените са анализирали отговорите на участниците и са извършили проучвания в генома на повече от 450 хил. души. Те са открили пет генетични варианта, които са значително свързани с еднополовото сексуално поведение.

Бен Найл, който е професор по аналитична и транслационна генетика и е участвал в изследването, сподлея, че гените са доста малка част от това, което определя хомосексуалността. "Няма един специфичен ген, който да определя хомосексуалността и няма да го намерите, дори да го търсите чрез генетични тестове", признава той пред BBC. 

"Установихме, че генетиката на човек е много сложна, но със сигурност няма една определена генетична детерминанта, която понякога в медиите е наричана "гей ген"", допълват експертите. 

От световната организация GLAAD, която се бори за равенство и повече права за ЛГБТИ общостността, споделят, че това проучване доказва, че хомосексуалността не се определя от генетичните фактори. 

Източник: tialoto.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ил
    Илия
    3 0
    19:15, 31 авг 2019
    Чакаме вече лекарството, че нещо много гейзери се навъдиха.
Последни новини