Основателят на Alibaba се оттегля

Основателят на Alibaba Джак Ма се оттегля като председател на съвета на директорите. Даниел Джан, понастоящем главен изпълнителен директор на Alibaba, ще го замести като изпълнителен председател.

Джак Ма e първият основател сред поколението изтъкнати китайски интернет предприемачи, които се оттеглят от своята компания. "Мисля, че ще бъде много трудно да се замени някой като Джак Ма", каза Ребека Фанин, автор на книга за технологичните титани в Китай."Той е единстевен по рода си. Той е Стив Джобс в Китай."

Неговото оттегляне от поста е от плана за предаване на ръководството на компанията, обявен преди година. 

През септември 2018 година Ма се отказа от поста изпълнителен директор. Той остава член на "Алибаба партнършип" (Alibaba Partnership), като един от 36-те, които имат правото да номинират по-голямата част от борда на директорите на компанията.

Най-богатият човек в Китай, с лично богатство от 38.6 млрд. долара, 54-годишният Джак Ма е един от най-разпознаваемите китайски бизнесмени. Роден в бедно семейство в източния град Ханчжоу, той започва кариерата си като учител. Купува първия си компютър на 33-годишна възраст и е изненадан, когато в резултатите от търсенето му за "бира" не излиза нито една китайска марка. Без компютърно образование, през 1999 год. той основава "Алибаба" в апартамента си, като убеждава група приятели да инвестират в начинанието му. Идеята е да свърже китайските износители с американските търговци на дребно. Alibaba бил третият му опит за компания, той имал два опита преди това, казва Дънкан Кларк, който е написал книга за Джак Ма.

Оттеглянето на ексцентричния милиардер от председателския пост идва в момент, когато бързо променящият се сектор е изправен пред несигурността, породена от американо-китайската търговска война. 

Alibaba е най-голямата компания за електронна търговия в света. Компанията в момента се оценява на 480 млрд. долара и вече се пренасочва към растящия потребителски пазар в Китай. На него се падат 66% от приходите от 16.7 млрд. долара през второто тримесечие на 2019 година.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини