Пето огнище на Африканска чума е констатирано в Смолянско, рестрикциите продължават

Епизоотичната обстановка в Смолянски регион продължава да е сложна, стана ясно на проведеното седмично заседание на Областната епизоотична комисия.
Д-р Сава Бозуков – директор на Областна дирекция по безопасност на храните, представи актуалната епизоотична обстановка в област Смолян. „През последната седмица имаме констатирано още едно огнище на АЧС – в района на Ловно-рибарско дружество „Павелско“, ДГС-Хвойна.“, каза д-р Бозуков, като уточни, че положителната проба е взета от тръбна кост от труп на дива свиня, която е починала отдавна. „До този момент нямаме отчетена положителна проба от отстреляно диво прасе.“
Д-р Бозуков обърна внимание, че е започнала разяснителна кампания за информиране на свиневъдите за заболяването Африканска чума по свинете. „На 3 и 4 септември бяха проведени информационни срещи в Чепеларе, Девин и Неделино, на които стопаните бяха запознати с новите принципи за биосигурност при отглеждане на домашни прасета в свиневъдни обекти от типа „заден двор“, съгласно промените в наредба 44. По този начин те са информирани за условията, на които трябва да отговарят при регистрация за следващата година.“
Инж. Ивайло Исаев – заместник-директор на ЮЦДП-Смолян, даде информация за протичане на кампанията по снабдяване на местното население с дърва за огрев, като за момента няма сериозни затруднения. Беше отчетено, че хората са засилили процеса по набавяне на необходимите им количества за отопление през зимния период.
Инж. Венцислав Фурлански – директор на РДГ-Смолян, отбеляза, че с наближаване официалното откриване на ловния сезон за дива свиня на 01 октомври, се наблюдава намаляване броя на индивидуално отстреляните животни, като през изминалата седмица са отстреляни 9 диви свине.
На заседанието Постоянната областна епизоотична комисия взе решение да се позволи извозването на вече добита дървесина от частни и общински имоти, намиращи се в инфектираните зони, при стриктно спазване на мерките за биосигурност. Контролът ще се извършва от съответната община.    
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Имате известни претенции днес относно работата на околните и това може да не се хареса на много от хората около вас. Това обаче едва ли е в състояние да ви попречи да реализирате намеренията си. Ще останете приятно изненадани от благоприятната ситуация в която попадате към края на деня. Промяна в личен план ще ви подейства освежаващо, не се лишавайте от нея.
15.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Отворете душата си за романтиката около вас и ще се изненадате от нагласата си за всякакви авантюри. Ще се окажете спокойна спирка и доверен приятел. Ще изживеете мечтани часове с любимия човек. Ще ви занимават имотни въпроси, за които приятели ще ви помогнат да осъществите замисленото.
15.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
15.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Настроени сте за повече удоволствия и развлечения, но бъдете и бдителни. Не всичко сега ви е позволено, и ако нарушите нормите ще страдате. Вашата любвеобилност навлиза в нов етап и се пазете да не прекалите с чувствата си. През този период са възможни хронични ставни и други оплаквания.
15.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
15.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Времето на открито, извън дома не е загубено. Ако имате нужда от спокойствие, природата е добрата алтернатива. С подходяща компания часовете ще минат приятно. Но при някои се налага да се посветят на учене или да използват деня за наваксване на пропуснатото.
15.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Част от вас ще пристъпят към изпълнение на планираните си задачи, в които влизат и домашните задължения. Други ще използват деня за отмора или просто на разходка, но ще ви бъде приятно. За повечето от вас съдбата е подготвила приятни изненади, придобивки и положителни емоции.
15.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нежеланието ви да се съобразявате с проблемите на приятелите си ще влоши отношенията ви. Мислете за времето, когато ще имате нужда от тях, защото е сигурно, че такова ще дойде. Работата, която намирате за привлекателно ще ви отегчи с непредсказуемите си препятствия. Не се отказвайте лесно.
15.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако има нещо, което тревожи мислите ви не се колебайте да го споделите. Ще намерите по-бързо решението и ще ви олекне. Добре е да не се ангажирате с прекалено много задачи. Постепенно ще навлезете във форма, но до тогава се щадете повече. Така можете да постигнете резултатите, които очаквате.
15.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мерете думите си, рискувате да засегнете чувствата на близък човек, оставайки неразбрани. Очакванията ви са големи, а обстоятелствата няма да ви поднесат изненади. Нужно е още да поработите за да стигнете до тях. Желанието ви е голямо, но не е достатъчно. Романтична закачка с приятен представител на другия пол.
15.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Затрупани сте с домашни задължения и няма да може да отделите много време за себе си, а имате нужда. Преценете дали работата по дома е толкова важна и дали ще можете да се справите с упреците на близките си, ако решите да я пренебрегнете. Финансови постъпления може да ви помогнат да се справите по-лесно с броженията у дома.
15.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
За да ви бъде приятно и уютно още от сутринта си помислете как да прекарате деня. Не се поддавайте на негативни мисли и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очаква ви един весел ден в компанията на приятни хора.
15.09.2019
Последни новини