Пето огнище на Африканска чума е констатирано в Смолянско, рестрикциите продължават

Епизоотичната обстановка в Смолянски регион продължава да е сложна, стана ясно на проведеното седмично заседание на Областната епизоотична комисия.
Д-р Сава Бозуков – директор на Областна дирекция по безопасност на храните, представи актуалната епизоотична обстановка в област Смолян. „През последната седмица имаме констатирано още едно огнище на АЧС – в района на Ловно-рибарско дружество „Павелско“, ДГС-Хвойна.“, каза д-р Бозуков, като уточни, че положителната проба е взета от тръбна кост от труп на дива свиня, която е починала отдавна. „До този момент нямаме отчетена положителна проба от отстреляно диво прасе.“
Д-р Бозуков обърна внимание, че е започнала разяснителна кампания за информиране на свиневъдите за заболяването Африканска чума по свинете. „На 3 и 4 септември бяха проведени информационни срещи в Чепеларе, Девин и Неделино, на които стопаните бяха запознати с новите принципи за биосигурност при отглеждане на домашни прасета в свиневъдни обекти от типа „заден двор“, съгласно промените в наредба 44. По този начин те са информирани за условията, на които трябва да отговарят при регистрация за следващата година.“
Инж. Ивайло Исаев – заместник-директор на ЮЦДП-Смолян, даде информация за протичане на кампанията по снабдяване на местното население с дърва за огрев, като за момента няма сериозни затруднения. Беше отчетено, че хората са засилили процеса по набавяне на необходимите им количества за отопление през зимния период.
Инж. Венцислав Фурлански – директор на РДГ-Смолян, отбеляза, че с наближаване официалното откриване на ловния сезон за дива свиня на 01 октомври, се наблюдава намаляване броя на индивидуално отстреляните животни, като през изминалата седмица са отстреляни 9 диви свине.
На заседанието Постоянната областна епизоотична комисия взе решение да се позволи извозването на вече добита дървесина от частни и общински имоти, намиращи се в инфектираните зони, при стриктно спазване на мерките за биосигурност. Контролът ще се извършва от съответната община.    
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ще е благодатен на срещи и установяване на полезни контакти. Работата ви ще е интересна, спорна, и повече отколкото очаквате. Обмислете добре идеите си и пътищата за осъществяването им. Не пренебрегвайте полезната информация, която ще научите помежду другото. Роднини ще ви зарадват с вести, имащи отношение към общите ви начинания.
03 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Посветете се на важните за вас задачи, без да се разпилявате с маловажни неща. Имате прекрасни идеи, които чакат своята реализация, създайте условията за нея, бъдете наблюдателни и разчитайте знаците по пътя си. Много хора ще ви приветстват и помагат. Следвайте убежденията си, те са вашата пътеводна светлина.
03 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес ще имате възможността да се утвърдите като коректен и лоялен партньор. Справяте се отлично със завършването на важен проект, което е сериозна крачка в професионалното ви развитие. Предстои ви скорошна стабилизация във финансов план, което ще ви даде възможност да разширите сферата на проектите си.
03 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Перспективна идея ще ви вдъхнови да заживеете с планове за нейното осъществяване. Настроението ви ще нарасне, ще ви направи активни и по-добри. Наред с това не пренебрегвайте задълженията си, отделете време на всичките си задачи. Дошла навреме вест ще внесе повече яснота в намеренията ви.
03 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работещите в производството, търговията и бизнеса ще продължат и днес да се занимават със служебните си задачи. Трети ще мислят за почивката си, тръгвайки на път. Във всички случаи ще се ползвате с внимание и разбиране, няма да срещате непреодолими препятствия пред себе си. Приемете приятелската покана за среща.
03 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Старанията, които влагате в делата си ще дадат резултати. Но, понякога се налага и да се съобразявате с обстоятелствата, като отстъпите от позициите си - при спорове например, а също и при видими здравословни проблеми. Не въвличайте близките си в рисковани начинания. Спестете им това напрежение.
03 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изисквайте прекалено много от обкръжението си. Всеки има своите приоритети, които следва,колкото и да не ви се иска. Търпението ви към тях ще повиши уважението им и ще ви помогне да се освободите от напрежението, което носите. Вечерта е подходяща за гости. Поканете някого или вие отидете.
03 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Овладейте емоциите си и не се впускайте в рисковани начинания. Възможността да пострадате сериозно ако го сторите е доста голяма. Заемете се с ежедневните си ангажименти и не се разсейвайте със странични проекти. Имате предостатъчно работа, която не търпи отлагане. Очаква ви привлекателно предложение за вечерта.
03 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Преценявайте добре обстановката, като не прекалявате с търпението на околните. В добра форма сте и изпълнени с ентусиазъм. Трансформирайте излишната си енергия в нещо полезно, творческите ви идеи заслужават внимание. Нека не ви възпират отминали неудачи, дайте воля на въображението си.
03 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Характерни за вас днес са противоречията, които са иначе чужди на зодиакалния ви знак. Чувствате, че стоите на кръстопът и не сте сигурни кой от пътищата е най-правилния за вас. Най-удачния вариант е да се захванете с нещо, което вече сте започнали и да оставите времето да работи за вас. Бъдете сигурни, че не след дълго ще разберете това което ви интересува.
03 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предстоят ви приятни задължения днес. Привлечени сте от бъдеща възможност, която е свързана с известни инвестиции, но пък е доста перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате напоследък. Сами знаете колко ценен е той за вас.
03 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Вие сте безспорен, неизтощим източник на енергия и свежо чувство за хумор. Работите усърдно и всеотдайно, и резултатите не закъсняват. Внимавайте да не влезете в пререкание с близките си. Приятелите заслужават повече внимание и това го разбирате и днес. Организирайте в тяхна чест събиране и се повеселете.
03 юли 2020
Последни новини