Огнище на африканска чума по свинете в град Съединение

Локализирано е първично огнище на африканска чума при свинете в гр. Съединение. Предприемат се незабавни мерки за унищожаване на прасетата в трикилометровата предпазна зона и за наблюдение - в 10-километровата, която обхваща следните населени места: Правище, Неделево, Церетелево, Найден Герово, Любен, Драгомир, Голям Чардак, Малък Чардак, Войсил, Цалапица, Пищигово, Крали Марко, Черногорово, Тополи дол. Това стана ясно на днешното заседание на Областната епизоотична комисия, свикана от Областна администрация Пловдив.

Утре около обяд ще започне принудително умъртвяване по хуманен начин на прасетата в 3-километровата зона в Съединение. Труповете и компрометираният материал ще бъдат загробени под специален надзор, недопускащ разпространяване на болестта. Помещенията за свине, транспортните средства и дворовете трябва да се почистят и дезинфекцират. В Пловдивска област се забранява търговията, придвижването и транспортирането на домашни свине. Изключение се прави за индустриални свиневъдни стопанства и фамилните ферми, които вече са проверени и е извършено пробонабиране.

В 10-километровата наблюдавана зона около огнището ще се вземат проби от домашните прасета и ако се открие вирус у някое, то ще бъде умъртвено. Ще се извършват и ежеседмични прегледи и всички свине с признаци на заболяването, ще се изследват. Ще бъде извършено преброяване и актуализиране на данните за отглежданите прасета. Д-р Михаил Кръстев от Областната дирекция по безопасност на храните призова всички стопани да извършат регистрация на отглежданите от тях животни, което ще даде възможност за по-добър мониторинг и превенция.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини