Протестиращите медицински сестри посрещат депутатите с палатков лагер

Продължават протестите на медицинските работници. Сестри, лаборанти, акушерки и фелдшери искат стартово възнаграждение от две минимални работни заплати и по-добри условия на труд.

Те разпъват палатки при Народното събрание, за да говорят с депутатите лично, след като исканията им не са чути от март месец. Според тях обещаните 950 лв. заплата в сектора не са факт. А в момента липсват 30 000 медицински сестри в болничната сфера.

Палатките ще се превърнат в своеобразна чакалня за депутати. Медицинските сестри искат директно да отправят своите въпроси към тях.

Медиците са категорични, че исканията им не опират само до заплатите.

„Ние искаме промяна на цялата система в здравеопазването, защото самото финансиране на болниците според нас е неправилно. Принуждават ни да зависим от работодатели и от преминал брой пациенти по клинична пътека. Това за нас не е нормално”, коментира Мая Илиева, организатор на протеста.

Тя е категорична, че отпуснатите допълнителни 50 милиона лева за здравеопазване не са отишли за заплати на медицинските специалисти.

Медицинска сестра от Пазарджик пък обясни, че в областта заплати над 950 лева получават само специалистите в спешните центрове.

Източник: http://nova.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини