Откриха минерал, който не се среща на Земята, в метеорит в Австралия

Екип изследователи от Калифорнийския технологичен институт, Калифорнийския университет и Maine Mineral & Gem Museum са открили минерал в метеорит, който не се образува естествено на Земята. В публикация в American Mineralogist, учените описват тяхното проучване на минерала и предполагат начините, по които може да се е получил.

През 1951 г. в провинциалния град Уедърбърн, Австралия, е намерен черен и червен овъглен метеорит. Той се пази до днес в колекциите на Музеи Виктория. През годините работниците в музея отрязват малки късчета от метеорита (който е наречен достатъчно подходящо, метеоритът от Уедърбърн) и ги изпращат на изследователи по целия свят, които искат да разберат по-добре неговия състав и произход. Миналата година изследователите изследвали разгледаха още една проба, изпратена до CIT, този път, с електронен микроскоп и свързана сонда. По този начин те откриват доказателства за минерал, който не се среща естествено на Земята. Екипът незабавно го нарече едскотит на Едуард Р. Д. Скот, който определил формулата на минерала още през 1970-те години. Кураторът на Музеи Виктория Стюарт Милс пояснява, че намирането на естествен минерал, първоначално създаден в лаборатория, е много рядко, като отбелязва, че учените са открили в лабораторията над половин милион минерали, но по-малко от 6000 от тях са били открити в природата.

Между другото, хората произвеждат минерала едскотит от много години, той е страничен продукт от топенето. Те също го получават в научните лаборатории, за да научат повече за неговата природа. Досега той се е наричал Fe5C2, тъй като традиционно минералите не получават официални имена, ако не се срещат в природата.

Не е известно как се е образувал минералът едскотит, но изглежда вероятно метеоритът, от който идва, някога е бил част от много по-голямо тяло, може би планета или луна. Някои от бранша вече предположиха, че минералът се е образувал в ядрото на планета с много висока температура. След това изглежда вероятно планетата да е претърпяла някакъв сблъсък, който я е разбил на фрагменти, един от които е попаднал в Австралия.

Chi Ma et al. Edscottite, Fe5C2, a new iron carbide mineral from the Ni-rich Wedderburn IAB iron meteorite, American Mineralogist (2019). DOI: 10.2138/am-2019-7102

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини