Стойките кани на Втори национален събор на гайдарите „Апостол Кисьов" на 14 и 15 септември

На 14 и 15 септември в село Стойките се провежда Вторият национален събор на гайдарите „Апостол Кисьов". Съборът носи името на фолклориста Апостол Кисьов, роден в село Стойките, възродил гайдарството в Родопите, създал десетки школи по каба гайда в различни селища на планината и организирал оркестър от 100 каба гайди – с първа концертна изява през 1961 г. на събора „Рожен". През 1972 г., пак на същото място, той дирижира оркестър от 300 каба гайди – деца и възрастни и 3500 души народен хор.
Събитието е уникално, оценено като „чудо" от журналисти и чуждестранни специалисти-фолклористи. През 1981 г. вече е организирал 30 кръжока по гайда с 460 участници. И ако днес родопската каба гайда се радва на широка популярност, това се дължи на неговата самоотвержена апостолска дейност и творческото му себеотдаване.
Националният събор на гайдата се провежда под патронажа на Министерство на културата със съдействието на община Смолян и областната администрация. Организатор е Народно читалище „Пробуда-1903" – с. Стойките, с председател Мария Кисьова. Тя инициира сформирането на Организационен комитет с почетен председател Цветелина Бориславова, собственик на „Пампорово" АД. Събитието е подкрепено и от ГПК „Борика" – с. Стойките.
Националният гайдарски събор цели съхраняване и развитие на гайдарското изкуство, културен обмен в тази област и популяризиране на родопската каба гайда, мотивиране и подкрепа на младите изпълнители. Събитието няма конкурсен характер. Очаква се срещата на изпълнители и публика да създаде празник, а професионалното общуване между инструменталистите да укрепи връзките им и да провокира нови идеи.
За участие са поканени изпълнители на двата вида български гайди – каба, джура. На сцена ще се чуят индивидуални, камерни и оркестрови изпълнения на професионални и любители музиканти – българи и чужденци. Рамката на изпълненията е широка: автентичен фолклор, обработен фолклор и различен тип музициране, което извлича нови стойности от богатството на българския фолклор.
Първият национален събор премина при изключително голям интерес. Изявиха се на сцената над 300 участници, гайдарски състави, оркестри, дуети, майстори и начинаещи.
В дните на Втория национален събор на гайдата ще се чуе сборен гайдарски оркестър, чийто ядро е оркестър „101 каба гайди". Със свои изпълнения ще се представи Ансамбъл „Борика" при НЧ „Пробуда-1903" – с. Стойките, създаден от Апостол Кисьов.

ПРОГРАМА
14.09.2019 г.

11:00 часа, Паметник на Апостол Кисьов
Гайдарско дефиле и поднасяне на венци и цветя

11:30 часа , Сцена в местността Потока
Откриване на събора
Участват: Ансамбъл “Борика” при НЧ “Пробуда-1903” – с. Стойките и
сборен гайдарски оркестър

12:00 часа, Сцена в местността Потока
Изяви на участниците в събора
Школа за начинаещи гайдари

18:30 часа, Сцена в местността Потока
Концерт на Академичен фолклорен ансамбъл при АМТИИ „Проф.Асен Диамандиев” –Пловдив с гл. художествен ръководител проф.академик Милчо Василев, хореограф гл.ас. д-р Стефан Йорданов

19:30 часа, Сцена в местността Потока
15 години „101 каба гайди” при НЧ „Христо Ботев”-Смолян, концерт на оркестъра с ръководител Костадин Илчев

15.09.2019 г.

9:30 часа, НЧ „Пробуда-1903” –с-Стойките
Представяне на сборника „Апостол Кисьов и оркестър „Сто каба гайди”

11:00 часа, Сцена в местността Потока
Изяви на участниците в Събора
Школа за начинаещи гайдари

14:00 часа, Сцена в местността Потока
Закриване на Събора
Участват: Ансамбъл “Борика” при НЧ “Пробуда-1903” – с. Стойките и
сборен гайдарски оркестър
 
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини