Освиркаха Джонсън след срещата с Юнкер (видео)

Все още чакам да чуя работещи предложения за замяна на предпазния механизъм за ирландската граница. Това обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след работен обяд с премиера на Великобритания Борис Джонсън, съобщават от Комисията.

В съобщението се отбелязва, че целта на срещата е била да се подкрепят продължаващите технически преговори между двете страни и да се обсъдят следващите стъпки.

Юнкер припомнил, че Великобритания трябва да предложи решения, които да са в съответствие със споразумението за Брекзит. Той е подчертал, че Комисията е готова да проучи тези предложения, които отговарят на целите на предпазния механизъм. Такива предложения все още не са направени, се пояснява в съобщението и се допълва, че ЕС27 остава обединен.

Юнкер обяви след "приятелския" обяд с Борис Джонсън, че ще "ускорят" преговорите с Лондон.

Председателят на Европейската комисия беше придружаван от главния преговарящ за Брекзит Мишел Барние.

По-късно днес Юнкер ще пътува за Страсбург, където ще говори пред Европейския парламент в сряда сутринта.

От "Даунинг стрийт" 10 също излязоха със съобщение. В него се подчертава, че Великобритания и ЕС са постигнали съгласие да "засилят" разговорите. Двамата са провели "конструктивна" среща. Министърът за Брекзит Стивън Баркли също е присъствал на срещата.

Премиерът потвърдил ангажимента си към Белфасткото споразумение и решимостта си да постигне споразумение с премахване на предпазния механизъм, което ще бъде подкрепено от британските депутати, се казва още в съобщението. Борис Джонсън е повторил, че Лондон няма да иска отлагане и че Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври.

Борис Джонсън беше освиркван след срещата с Юнкер.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини