Комисията за регулиране на съобщенията може да глоби БНР със 100 хил. лева

Проверка на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) установи, че спирането на програма "Хоризонт" на Българското национално радио (БНР) е неправомерно, защото не са били налице нормативно установени основания за това. В съобщение на сайта на регулатора се посочва, че на 17 септември на държавната медия е съставен и връчен акт за установяване на административно нарушение. Глобата предвидена в закона е от 10 хил. до 100 хил. лева.

Днес е последният ден, в който санкцията може да бъде обжалвана. От КРС не дават обаче информация дали това е било направено.

От КРС уточняват, че проверката е започнала на 13 септември. Установено е, че БНР е нарушило условията на издаденото от регулатора разрешение за ползване на радиочестотен спектър за аналогово радиоразпръскване.

"От БНР не са предоставени доказателства за наличие на технически проблем, наложил прекъсването на излъчването на програма "Хоризонт". Констатирано е, че и двете програми на БНР "Хоризонт" и "Христо Ботев" използват един и същи оптичен пренос между БНР и "НУРТС България" ЕАД, който на 13 септември не е бил прекъсван. Не е констатирано прекъсване на излъчването на програма "Христо Ботев".", уточняват от КРС.

От проверката на комисията е установено още, че на 13 септември в периода от 9 до 17 часа е предвидена годишна техническа профилактика единствено на РРТС "Белоградчик", РРТС "Ивайловград" и РРТС "Трещеник". Регулаторът направи и хронология на събитията.

"В хода на проверката беше установено, че на 12 септември в 9:26 ч. техническият директор на БНР е изпратил електронно съобщение до началника на отдел "Радиоразпръскване" на "НУРТС БЪЛГАРИЯ" ЕАД с искане да бъде прекратено излъчването на програма "Хоризонт" на 13 септември на територията на цялата страна за времето от 6 до 11 часа поради профилактика на студийния комплекс. На 12 септември от "НУРТС БЪЛГАРИЯ" ЕАД е изпратено електронно съобщение до техническия директор на БНР, че няма да се подава сигнал на програма "Хоризонт" в исканото време. На 13 септември в 8:07 ч., отново чрез електронно съобщение, от техническия директор на БНР е поискано възстановяване на сигнала на програма "Хоризонт" в 10:20 ч.", пише в доклада на комисията.

От Българската телекомуникационна компания (БТК) е била поиска информация има ли регистриран сигнал от БНР за оптичния пренос между БНР и "НУРТС БЪЛГАРИЯ" ЕАД. Констатирано е, че към 14:54 ч. на 13 септември за предходните 48 часа в БТК не е постъпил подобен сигнал.

В крайна сметка КРС е установила, че не са били налице нормативно установени основания, които да дават право на БНР да прекъсне излъчването на програма "Хоризонт".

Прокуратурата също обяви, че безпрецедентното спиране на ефирното излъчване на програма "Хоризонт" на БНР за близо 5 часа на 13 септември не се дължи на профилактика. Не е съществувал технически проблем, който да изисква прекъсване на сигнала, а отговорността за решението е на техническия ръководител на държавното радио Пламен Костов, който ще бъде разследван за престъпление по служба. 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини