12 °C

Бездимните цигари вкараха в болница стотици американци - какво се знае досега

Стотици заболели, седем починали от мистериозни заболявания на белия дроб - и американските власти подозират, че вината е в електронните цигари. Засега има 530 потвърдени и вероятни случая на болести на белия дроб, свързани с бездимното пушене, както и седем смъртни случая. Преди седмица броят им бе 380, а първите случаи са докладвани в началото на август.

Точната причина засега е неизвестна, но властите сочат, че във всички тези случаи болестите не са причинени от зараза и общото между пострадалите е, че употребяват електронни цигари.

Администрацията на храните и лекарствата разследва 150 продукта и субстанции, задействала е и наказателни разследвания по веригата на снабдителите на продукти за електронно пушене.

Кои са пациентите

Повечето – здрави мъже, над половината от които под 25-годишни. Всички са пушили бездимни цигари в 90-те дни, преди да развият симптомите, много от тях – в седмицата преди това. Симптомите им са продължили от няколко дни до няколко седмици, преди да потърсят лекарска помощ.

Задълбочени интервюта с 41 пациенти от Илинойс и Вашингтон показват, че 61% са употребявали никотинови продукти. 80% са употребявали масла със съдържание на тетрахидроканабинол (THC) – психоактивния компонент на канабиса, или CBD – друга канабисова съставка, която няма психоактивен ефект.

Починалите пациенти са били предимно по-възрастни и вече са имали болест на белите дробове.

Какви са симптомите

Почти всички имат респираторни проблеми – суха кашлица, задъхване, болка в гърдите, която се увеличава при по-дълбоко дишане. 80% имат гастроинтестинални симптоми – прилошаване, повръщане или диария. Те обикновено са започнали преди респираторните проблеми. Голяма част от пострадалите се оплакват от висока температура, втрисане, отслабване и умора.

Рентгенови снимки показват сенки или аномалии и в двата дроба на всички пациенти. Анализ на клетки от петима пациенти в Северна Каролина показва наличието на макрофаги – клетки, които са част от вродения имунитет на човека, като експертите още не са сигурни дали те не са остатък от опита на имунната система да премахне маслата от е-цигарите от дробовете, или имат друга роля, свързана със заболяването.

Какво е лечението

Близо половината пострадали първоначално са получили антибиотици, преди да бъдат хоспитализирани, но лекарствата не са имали ефект. В крайна сметка почти всички завършват в болница, над половината от тях в интензивно отделение. Повечето се възстановяват след шестдневно лечение. Много реагират положително на стероиди, които намаляват възпалението в белите дробове, лекарите са на мнение и че липсата на пушене е помогнала на дробовете им да се възстановят. Не е известно дали заболяването ще има дълготрайни последици.

Защо да са виновни е-цигарите

Не е открита никаква зараза, така че Центърът за контрол и превенция на болестите смята, че става въпрос за химически поражения върху дробовете. Единственото общо между пациентите е пушенето на бездимни цигари, но няма специфични продукти или субстанции, които да обяснят всички случаи.

"Бих искала да подчертая колко е трудна ситуацията", заяви зам.-директорът на центъра Ан Шучат пред "Вокс". "Пациентите са били изложени на множество продукти и е-течности, понякога не помнят какво са употребили, понякога не желаят да кажат или им е прекалено зле. Иска ми се да имахме повече отговори".

Засега от центъра съветват да се избягва употребата на бездимни цигари, особено такива, закупени от улични продавачи, както и потребителите да не добавят в тях вещества, които производителят не е предвидил.

На 5 септември нюйоркският Департамент по здравеопазването съобщи, че всички пострадали са употребявали продукти със съставката витамин Е ацетат (или токоферил ацетат). Макар че той е безопасен в хранителните добавки, свойствата му може да бъдат свързани с наблюдаваните симптоми, гласи изявлението на департамента. Двете федерални институции – Центърът за контрол и превенция и Администрацията за храните и лекарствата, засега не са потвърдили това мнение.

Как реагират властите

Засега с обсъждания дали да не се забранят е-цигарите с вкусове, различни от мента и тютюн. Щатът Ню Йорк вече направи това с извънреден указ, мотивирайки се, че с вкусовете на плодове и сладки никотиновите компании привличат подрастващите. Кметът на Чикато Лори Лайтфут започна процедура за това. Администрацията на президента Доналд Тръмп също обяви планове за това.

Демократите в Конгреса заплашиха да призоват официално компанията Juul, ако тя не им предаде документи за маркетинговите си практики. Камарата на представителите разследва дали фирмата таргетира изрично деца. Тя е изправена и пред 30 дела по подозрения, че е рекламирала агресивно пред деца и че не е предупредила потребителите за опасността от продуктите си.

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм нареди да се проведе образователна кампания сред младите за опасностите от е-цигарите, тъй като той няма правомощията да забрани тези продукти. 87% от пушещите тийнейджъри в Калифорния използват овкусени тютюневи продукти, а броят на гимназистите, употребяващи е-цигари, е скочил повече от двойно за последните две години.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Делата ви ще се развиват в неочаквана последователност, предвид промените, които предстоят. Колкото и да не сте обнадеждени, няма и да сте разочаровани. Довежданата придобивка ще събуди интереса ви към някого или нещо, който ще се задълбочи през следващите дни. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, особено към човека, който ви интересува.
17 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не приспивайте вниманието си за некоректни партньори, в състояние сте и можете да предотвратите задкулисната им игра. Личните ви дела ще потръгнат, на предстояща среща ще се изяснят съществуващи недоразумения и всичко ще бъде наред. Правилно подредени, приоритетните ви ангажименти ще ви донесат добри дивиденти.
17 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се чувствате в добро настроение и ще търсите начин да го споделите с любимите си хора. Споделяйки интересните си идеи, ще срещнете разбиране и готовност за подкрепа. Наясно сте, че вътрешния ви глас е най-точния ориентир за нещата, които ви вълнуват и ще го следвате.
17 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Не се тревожете, ако не ви се удаде да решите въпроси, занимаващи ви не от вчера и днес. Очевидно е нужна подкрепа, и ако знаете от кого точно, не се колебайте да я потърсите. Не давайте воля на всичките си мисли, оставете част от тях за споделяне, но друг път. Обичани сте и това ви зарежда с енергия.
17 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате потенциал и възможности да се справите с предизвикателства, които ще се изправят пред вас. Очаквате повече от човек, който не е в състояние да ви го даде. Колкото по-рано осъзнаете този факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Деловите представители ще получат оферта за печеливша сделка.
17 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Решени сте да се справите с всичко, но да осигурите независимостта си. Подобни вълнения не са рядкост при вас, за това без колебание ще отхвърлите ограниченията и ще заявите претенциите си за по-добро настояще и бъдеще. Силите ще ви стигнат и за други начинания, с които ще напътствате нечии действия. Да се чуди човек от къде толкова енергия и хъс.
17 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Влияете се от оценките на другите и на свой ред давате мнението си, без това да е нужно. Пазете се от конфликти, защото няма да ви донесат очакваните облекчения. Доверете се на сътрудниците си и ги оставете да поемат част от работата. Но не го правете като благодеяние, уважавайте достойнството им.
17 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прекалено високи са изискванията ви както към собствената ви, така и към чуждата работа. Това е чудесно, тъй като ви кара да изпипвате всеки елемент от работата си, но може да ви създаде неприятности с хората, с които работите. Подходете с такт и разбиране към доводите им, като същевременно се опитайте да ги накарате и те да разберат вашите.
17 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако позволите на излишната си енергия днес да ви повлияе, това може да бъде доста неприятно. Намерете начин да я изразходвате подобаващо, без това да нарушава добрите ви взаимоотношения с околните. Печелите симпатиите на някой, когото не сте виждали досега. Възможно е бързо да си допаднете взаимно и да откриете доста интересни неща.
17 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Съсредоточени сте, затова и работата ви ще е успешна. Полагате основите на нещо, на което ще се радвате за в бъдеще. От вас се изисква да сте отдадени на заниманията си. Близките ви очакват повече внимание и изглежда напълно го заслужават. Не възлагайте прекалено големи надежди на дадено събитие.
17 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се чувствате в отлично настроение, принос за което ще даде и срещата ви с човек от миналото ви. Интересът ви към него не намалява, напротив. Ще се радвате на взаимност и е възможно връзката ви отново да се поднови. Пазете нервите и здравето си, осигурете си почивка и спокойствие.
17 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се радвате на обикновени неща, създаващи ви душевен комфорт. Някои от вас ще имат срещи с хора, които не са виждали от дълго време или пък виждат за пръв път. При всички случаи ще намерите общи теми и ще се обвържете с взаимен интерес. Финансови придобивки ще повишат настроението ви.
17 окт 2019
Последни новини