Полфрийман с две забрани да напуска България

Две са забраните на австралийския гражданин Полфрийман за напускане на България. Те са постановени от прокуратурата във връзка с досъдебното производство и във връзка с изтърпяване на наказанието "Лишаване от свобода", съобщиха от МВР.  

Случаят с предсрочно освободения затворник, осъден на 20 години затвор за убийството на 20-годишния студент по право Андрей Монов, продължава да е на дневен ред. След редица протести, критики към съдебното решение и изявления на магистратите, казусът ще се решава от Върховните магистрати. 

В момента австралийският гражданин Полфрийман се намира в дома на дирекция "Миграция" в Бусманци, тъй като по отношение на него директорът на Дирекция "Миграция" е издал заповед за принудителна мярка експулсиране от страната, която е в процес.  Във вчерашния ден са получили призовка от Върховния касационен съд, която трябва в днешния ден да бъде връчена на австралийския гражданин Полфрийман за явяването му на заседанието, което е насрочено за 23 октомври.

До момента до който има такива забрани няма как да довършим процедурата за експулсиране, поясниха от МВР. 

Джок Полфрийман вече има издаден пасаван и самолетен билет за пътуване до Австралия. Това казва той в телефонно интервю за Нова ТВ след решението за предсрочното му условно освобождаване, последвано от вкарването му в общежитие за временно настаняване на мигранти в Бусманци.

"Билетът е купен, паспорт имам от понеделник. И някакви полицаи, не знам откъде, от "Миграция" май, те са казали на служители от Австралия, че са загубени парите за билета, че те няма да ме пуснат да се прибера в Австралия. Аз съм длъжен да напусна страната. Също е била наложена 5-годишна забрана да влизам в страната. Това в момента е малко абсурдно, защото съм държан в затвора в Бусманци с единствената причина, че съм тук да чакам за депортация", казва той.

Полфрийман трябваше да бъде освободен преди 10 дни, но формалната му липса на документ за самоличност накара полицията да наложи нова мярка за неотклонение на австралиеца. Казусът накара външният министър на Австралия да поиска спешна среща с Екатерина Захариева по време на Общото събрание на ООН, но разговорът е бил отложен заради програмата на българския вицепремиер.

Полфрийман отхвърля твърденията на зам.-министъра на правосъдието Николай Проданов, че е правил опит за бягство от затвора. Проданов направи това изявление преди дни, като коментира нарушение на Полфрийман от "началото на изтърпяване на присъдата, които администрацията съвсем правилно е преценила като опит за бягство, след което той е бил изолиран в продължителен период на време".

"Аз нямам наказания за нещо подобно. Между другото опит за бягство е престъпление, аз защо нямам обвинителен акт? Защо нямам присъда за опит за бягство?", казва Джок Полфрийман, който посочва, че думите на Проданов дават повод за дело за клевета.

Австралиецът потвърждава, че досега е изплатил малка част от дължимата кръвнина на семейството на убития Андрей Монов, но е давал заплатите си от затвора в последните "4-5 години" на майката на младежа и казва, че ще продължи да плаща остатъка "както може".

Решението на ВКС за евентуалното преразглеждане на предсрочното му освобождаване е планирано за 23 октомври.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини