15 продукта, които предпазват от бръчки

Продуктите съдържащи антиоксиданти са естествено средство за предотвратяване на ранните дълбоки бръчки. Витамините С и Е, микроелементите цинк и селен, фотохимичните вещества защитават кожата от вредно въздействие и съхраняват младостта й.

Домати. Те са идеалната храна за „вечна младост“, в допълнение към другите антиоксиданти съдържат ликопин. Изследвания доказват, че той забавя процесите на образуването на бръчки.

Мазни сортове риба. Най-полезните за кожата, косата и ноктите ненаситени мастни киселини се съдържат основно в морската риба, при това не само в червените сортове, а и в херингата, скумрията и рибата тон.

Пълнозърнести продукти. Хлябът и пастата от пълнозърнести брашна, кафявият ориз съдържат важни антиейдж хранителни вещества: фибри, витамин Е, цинк, селен и фотохимикали.

Чили. Лютивите червени чушлета са богати на витамин С, бета-каротин, и фибри – а това е идеалният комплекс хранителни вещества против бръчки.

Бобови култури. Те снабдяват организма не само с фибри, но и със селен.

Ленено масло. То е превъзходен източник на Омега-3 мастни киселини – две трети от състава му включва ценните полиненаситени мастни киселини.

Масло от пшеничен зародиш. Богато е на антиоксидантния витамин Е и Омега-3 мастни киселини, които "убиват" бръчките.

Ядките. Цинкът е важен за имунната система и същевременно е отлично средство против бръчки. Ядките съдържат солидно количество от този микроелемент. В тях има и много селен, който има защитна функция, както и ненаситени мастни киселини.

Шипка. Плодовете на шипката заслужено се нареждат между продуктите с най-високо съдържание на витамин С.

Облепиха (морски зърнастец). Богат източник на витамин С, който укрепва клетъчната структура и предотвратява появата на бръчки.

Броколито, брюкселското зеле и другите видове зеле съдържат витамин С и фотохимични вещества, които защитават кожата от интензивно стареене.

Сирената. Когато говорим за храни против бръчки, продуктите с животински произход са напълно разрешени за консумация с уговорката, че тя трябва да е умерена. Сирената са отличен доставчик на цинк.

Морковите. Те съдържат големи количества каротин, както и всички жълти, оранжеви, червени и тъмнозелени плодове и зеленчуци. Бета-каротинът е предшественикът на витамин А, който от своя страна е едно от главните подмладяващи средства.

Чесновите зеленчуци. Чесънът и лукът имат изразено антиоксидантно действие и защитават клетките от рушене – това помага да изглеждаме млади по-дълго време.

Чаят. Полифенолите са фотохимични вещества и имат антиоксидантен ефект. Откриват се в черния и зеления чай. Освен това тези напитки съдържат цинк, който е много важен за доброто състояние на кожата, косата и ноктите.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини