Опозицията печели изборите в Косово

Опозиционните партии печелят парламентарните избори в Косово, след като надделяха над политическите формирования на бившите бойци, доминиращи политиката на страната в последното десетилетие, пише АФП.

На първо място се подрежда лявото националистическо движение „Самоопределение“ с 26% от гласовете, следвано от Демократическия съюз на Косово с 25%, Демократическата партия на Косово на президента Хашим Тачи с 21.%, Алиансът за бъдеще на Косово на бившия премиер Рамуш Харадинай с почти 12%, съобщи Централната избирателна комисия.

Победата на двете опозиционни партии е тежък удар за формированията, водени от бившите бойци, воювали срещу Сърбия през 90-те години, за да проправят пътя за независимостта на Косово.

„Ние не спечелихме. Приемаме присъдата на хората“, заяви лидерът на Демократическата партия на Косово Кадри Весели, която беше на власт от 2007 година и е свързана с президента Хашим Тачи.

Тъй като нито една партия не получава абсолютно мнозинство, опозиционните партии ще трябва да се обединят, за да управляват страната. Лидерът на партията с най-много гласове вероятно ще получи мандата за формиране на правителство. Албин Курти – 44-годишен стана известен като студентски активист от протестите срещу сръбските репресии през 90-те години. Оттогава той се превърна в мощен критик на политическия елит в Косово и поставянето му начело на властта ще отвори нова ера за младата демокрация, коментира АФП.

Веднага след новината за победата на движението „Самоопределение“, хиляди хора излязоха на централния площад в Прищина, за да празнуват.

Предсрочните избори в неделя бяха свикани след като бившият премиер Рамуш Харадинай, бивш бунтовнически командир, подаде оставка през юли, за да бъде разследван от специалния съд в Хага, занимаващ се с военните престъпления по време на сепаратисткия конфликт между 1998-1999 година.

Новият лидер ще бъде подложен на силен натиск от Запада да възобнови преговорите със Сърбия, коментира АФП. 

Косово, бивша сръбска провинция, беше призната от по-голяма част от Западните държави, но трябва Белград и съюзниците му Русия и Китай също да признаят държавата, за да може тя да получи място в ООН. Сърбия също е подложена на натиск да се помири с Косово, за да продължи в процеса на преговори за присъединяване към ЕС.

Eдна от най-чувствителните теми ще бъдат правата на сръбското малцинство и правомощията, които ще им бъдат дадени в доминираните от тях административни райони. Около 40 000 сърби живеят в северната част на Косово, а общо са 80 000 в страната, където населението е предимно етнически албанци. Сърбите имат 10 запазени места в парламента.

По-рано в неделя, в Белград, сръбският президент Александър Вучич обяви, че е готов да преговаря с партията на Курти, ако те се окажат „легитимните представители на Косово“

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини