Най-бързите мравки в света обитават Северна Сахара (видео)

Пясъчните дюни в Северна Сахара са дом на най-бързите мравки в света, според изследователи, които измерели скоростта им, докато насекомите търсели храна под изпепеляващото обедно слънце.

Видео показва как мравките галопират из пясъка със скорост близка до един метър в секунда.

При бързия бяг на насекомите в даден момент и 6-те им крака са откъснати от земята. Насекомите изминават разстояние 108 пъти по-голямо от собствената им дължина в секунда.

Има причина сахарските сребристи мравки, познати като Cataglyphis bombycina, да са еволюирали в толкова бързи бегачи. За разлика от други пустинни създания, които се крият от силната обедна жега, за мравките това е предпочитаното време за хранене. Когато пустинята е най-гореща, те се появяват от гнездата си в търсене на храна, която често се състои от труповете на други щастни животни, паднали жертва на убийствените температури.

За да оцелеят мравките са развили сребристи власинки, които отразяват слънчевите лъчи. Но дори и с тази покривка по телата си и редица други адаптации, мравките трудно преживяват 60-градусовата жега и затова се нуждаят от умопомрачителна скорост и навигационни умения, за да открият храна и да се върнат в гнездата си преди те самите да станат жертва на температурите.

След като открили гнездата на мравките, изследователите положили алуминиев улей, по чието протежение поставили трохи. Над него била монтирана камера, която трябвало да запише движенията на мравките.

Тя разкрила, че насекомите коориднират движенията си с невероятно прецизност, движейки три крака едновременно, подобно на трипод. Мравките изминали 85.5 см в секунда с 47 крачки – 10 пъти повече от Юсейн Болт. Между отделните крачки, всеки крак докосвал земята за едва 7 милисекунди.

Сахарските сребристи мравки имат по-късни крака от другите си роднини, но броят на крачките компенсира този недостатък. Насекомите могат да помогнат на инженерите да разработят по-малки и бързи роботи.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини