ОИК: Неоснователен е сигналът за предизборна агитация в хасковска детска градина

Общинската избирателна комисия отхвърли сигнала за предизборна агитация в 17-та детска градина "Иглика". Той е подаден на 15 октомври 2019 година от временно изпълняващия длъжността кмет на община Хасково Велин Балкански. Градоначалникът уведомил, че на 12 октомври 2019 година в електронно издание е публикуван материал, че регистрирани кандидати за общински съветници са посетили забавачката, която има нужда от ремонт, а това било забранено съгласно Изборния кодекс и заповед на кмета на общината от 25 септември 2019 година. По този повод, от ОИК-Хасково започнаха проверка, при която не е открито нарушение.

"Посещението в детско заведение от регистрирани кандидати за съответен вид избор, по своето естество не следва да се приема еднозначно за предизборна агитация, а по скоро за осъществяване на социален кантакт с цел запознаване със състоянието и потребностите на структурата. Няма данни в материала, че посещението нарушава правилата за вътрешен ред в детското заведение, а на малката фотография се вижда, че „посещението“ е извън оградата на детската градина. Няма твърдения ,че са поставяни агитационни материали. Това не следва да се кредитира като нарушение на правилата за осъществаване на предизборна агитация.", пише в мотивите на Общинската избирателна комисия.

Сигналът е приет за неоснователен. Решението подлежи на обжалване пред Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини