12 °C

Виртуозният цигулар Мичо Димитров: Хасково е усещане за вкъщи

  Световноизвестният цигулар и концертмайстор на Държавна опера-Пловдив Мичо Димитров откри своята петнайста, както той я нарече, „соло“ изложба във фоайето на ДКТ “Ив. Димов“ в Хасково. Това бе и отварящото събитие на 44-то издание на Музикалните дни „Проф.Недялка Симеонова“. Той е и част от журито, което ще оценява два дни изпълнителите в международния конкурс за цигулари, който се провежда в рамките на Музикалните дни.

  „В изложбата е душата на музиканта, но в приказния свят на художника“. Така художничката и галеристка Татяна Форева представи Мичо Димитров на хасковската публика.

  Голямата любов на маестро Димитров е цигулката и музиката за него е най-великото изкуство, но рисуването му дава друга възможност за изразяване.


  Визитка

  Мичо Димитров е роден в Пловдив на 20-ти май 1956 година.

  Наполовина е хасковлия, по майчина линия. Макар че не са професионални музиканти, родителите му имат специално отношение към изкуството, откъдето идва и любовта на сина им към музиката.

  На 6-годишна възраст започва да учи цигулка в Школата на читалище „Иван Вазов“ в Пловдив при Спиридон Колев, а впоследствие при Росица Диамандиева.

  През 1963 г. продължава обучението си в Детската музикална школа към ПМУ при цигулковия педагог Тодор Кацаров, по което време печели първия си международен конкурс – „Ярослав Коциян“.

  Заради добрите си резултати, завършва Музикалното училище преждевременно и на 18 години е един от двамата цигулари, приети без конкурсен изпит Музикалната академия в класа по цигулка на проф. Боян Лечев. Учи и в класа по камерна музика на проф. Владимир Аврамов, при които завършва и майсторския клас.

  При изявите си в големи музикални конкурси Мичо Димитров е забелязан от световноизвестния цигулков педагог проф. Ифра Нииман. Получава стипендия и специализира при професора във Висшето училище за музика и драма „Гилдхол“ в Лондон.

  През 1983 г., по покана на диригента Добри Петков Мичо Димитров става концертмайстор на Пловдивската филхармония, където свири до 1988 година. След това се мести в Холандия е водач на камерния ансамбъл „Ардис“, с който концертира в страната и прави записи за Холандското радио. През същата година става и концертмайстор на Радио-симфоничния оркестър в Хилверсум. Преди две години се завръща в България и от 2017 г. е концертмайстор на Държавна опера – Пловдив.

  Маестро Димитров, роден сте в Пловдив, но сте с хасковски корен по линия на вашата майка, разкажете за тази връзка.

  Не съм имал детство в Хасково, майка ми много млада е излязла от града. Тук е родена и е живяла в ученическите си и гимназиални години. Оженва се за баща ми, който е от Пловдив и тук е бил войник, с него заминава.

  Години по-късно чак аз започнах да идвам в Хасково, като млад изпълнител в едни от първите Музикални дни „Проф. Недялка Симеонова. Това беше още през 70-те години /б.а. на 20-ти век/. Тогава нямаше конкурс, беше нещо като фестивал. Свирил съм със Софийската, с Пловдивската филхармония като солист. Познавах сестрите на Недялка Симеонова и Митко Симеонов /б.а. син на Недялка Симеонова, цигулар и саксофонист, дългогодишен ръководител на Оркестър „София“/ . Но усещам Хасково, като място на корените ми.

  Радвам се, че в последните две-три години и майка ми имаше възможността да бъде тук с мен на празниците и беше много хубаво и за нея, радвахме се на топло посрещане. Така че усещам , че този град е нещо по-дълбоко за мен, отколкото съм очаквал и винаги идвам с огромно удоволствие. А от миналата година съм и в журито на конкурса.

  Тоест не сте скъсал връзката с родното място на майка си?

  О, да. Майка ми много ми е разказвала за кулата в центъра на града. Как са се срещали там. И сега, когато минавам покрай кулата, която е възстановена, сякаш всичко ми е пред очите. Хубаво ми е да дойда тук. Чувствам се у дома си. Дори, когато правя публикации във Фейсбук, че идвам в Хасково или съм бил, казвам “усещане за вкъщи“. Защото аз останах сам, нямам семейство и двамата ми родители си отидоха. В Пловдив е семейната ни къща, пазя и дома си в Холандия, където прекарах 30 години, но винаги ми е приятно да дойда в Хасково.

  А вие правите едно невероятно събитие тук. Много се радвам за този конкурс и че имам възможност да бъда в журито му и тази година. Радвам се, че той продължава да е на името на Недялка Симеонова и чрез него се продължава делото й, защото тя го заслужава. Никога не съм я срещал на живо, аз съм бил само на три години, когато тя е починала, но съм чувал легенди за нея. С много уважение слушам нейни записи и затова се радвам, че в Хасково продължават хората да помнят една от най-великите си съгражданки и да я отбелязват по такъв хубав начин.

  Но и аз съм чувала за вас много любопитни и интересни истории, като тази, че макар и на почивка сте способен да свирите с часове. За вас казват колегите ви, че сте гениален музикант, а пък да получиш признание от гилдията, винаги е престижно. Кога се отключи страстта към музиката? Вие и рисувате, четката ли беше първа или лъка на цигулката?

  Четката беше първа. Като всяко дете и аз обичах да рисувам. И дори показвах заложби в тази посока. Но пък тогава цигулката спечели цялото ми внимание. Първата си цигулка я видях на витрината на един магазин и докато не я получих не спрях да моля баща си.

  Избрах цигулката, защото звукът и ми беше най-персонален, най-личен. А го усетих на концертите на Емил Камиларов и Дина Шнайдерман -родителите на нашия прекрасен колега в журито Стефан Камиларов. Те идваха редовно в Пловдив и бяха прекрасно дуо, което силно ме впечатляваше. Майка ми и баща ми ме водеха на техните изяви, макар да бях много малък.

  Тоест вкусът към музиката се култивира от ранна детска възраст?

  Абсолютно. Точно думата е култивира се, защото тогава за нас Камиларов и Шнайдерман бяха, като холивудските актьори за по-късното поколение. Аз съм ги гледал с такава обич. Бяха ми идоли.

  След това моят професор Боян Лечев и съпругата му Снежина Гълъбова идваха също, Софийски солисти съм слушал. Пловдив кипеше от музикални изпълнения.

  Но да ви върна и към рисуването. Нямаше ли вътрешна надпревара през годините кой от двата таланта-на музикант или на художник да избие?

  Не, аз започнах по-сериозно да рисувам едва през 2012 година. Имах много приятели художници, най-големите пловдивски- Димитър Киров, Георги Божилов, Йони Левиев...аз бях цигулар в това време основно и те като такъв ме уважаваха. Но преди седем години съвсем случайно започнах отново да рисувам. Направих някакъв абсцес, оперираха ми корен на зъб, подух се и два месеца не бях хващал цигулката. Тогава имах една приятелка рускиня, която реши, че скучая и ми подхвърли: Защо не вземеш да рисуваш? На това аз се изсмях, разбира се. Тя нищо не каза същия ден, но на другия се появи с хартия и бои. И така...минавах няколко дни покрай тях и в един момент се заиграх буквално с това, което ми беше оставила. От ттогава не съм спирал да рисувам.

  Обичам да пробвам различни техники, но предимно рисувам живопис с акрил. Пътувам до Китай, където имам концерти и там ме спечели калиграфията. Дори в изложбата в Хасково имам два опуса, които са свързани с тънкописа.

  Рисувам пейзажи, но много обичам да рисувам катедрали и църкви, дворци. Харесва ми това строителство, готиката. Виждал съм много впечатляващи сгради при пътуванията си в целия свят.

  Рисувате ли музика?

  Много е трудно да се каже, но много хора казват, че има музика в картините ми.

  По целия свят има много талантливи български музиканти, в този смисъл, като жури на Конкурса за млади цигулари в Хасково чувствате ли се, като „ловец на таланти“?

  Абсолютно е така. И съм убеден, че много от хората, които ще чуем в двата дни на конкурса, ще бъдат утре в първите редици на изпълнителите-български, европейски и световни. Тази година има огромен интерес от чужденци и българи към конкурса и им желая от сърце с радост да започнат по трънливия път на музиканта. Защото, когато го гледаш от страни, този път изглежда славен, а всъщност музикантът е с един много работещ живот, не с много пари ,но с много хубави емоции. Дай боже, много от тези деца и младежи да завоюват позиции. Защото расте много хубаво младо поколение. Надявам се да продължат развитието си и искрено им желая да стигнат до големи успехи.


  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 13.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Намерете сили и време да се освободите от натрупаното напрежение. Ако забравите всичко, което ви е огорчавало до днес, ще си помогнете повече от всеки друг. Пропуснете покрай себе си язвителните забележки и в никакъв случай не се показвайте уязвен. Усмихнете се и на лошото отвърнете с добро. Има кой да отсъди правилно. Само добрата дума и мисъл може да помогнат там, където добрата воля липсва.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ангажираността ви расте, а с нея и умората. Сами разбирате, че трябва да търсите нови начини за справяне със стреса. Добре ще ви се отразят разходки на открито, среща с приятели или слушане на любима музика. Високите ви изисквания към околните често ви дистанцират от тях, Бъдете по-търпеливи.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Готовността ви да се реализират професионално ще ви подтикне към повече активност и без да жалите силите си ще се отдадете на работата си. Финансови и лични успехи ще отбележите през днешния ден. Някои от вас ще усетят силно привличане към нова личност и може би начало на силна връзка.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Очаква ви един сравнително успешен работен ден, в случай че очакванията ви не са твърда високи. Не може всичко да става изведнъж, каквото е желанието ви, затова приемете ситуацията просто като затишие. Обърнете повече внимание на себе си.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес ще се радвате на заслужени професионални успехи. Постоянната ви работа започва да дава резултати. Не е изключено сериозни финансови постъпления да попълнят бюджета ви и да развихрят страстта ви към харчене. Зарадвайте близките си, те ще оценят жеста ви на внимание. Пестете емоциите си.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Среща с човек, който сте позабравили ще ви достави голямо удоволствие. Чувствата ви ще бъдат споделени и ще осъзнаете, че сте ценени и обичани въпреки дистанцията на времето. Обхванати сте от изумителен ентусиазъм, идеите ви са грандиозни, но за сега е добре да се задоволите само с планирането на нещата. Въздържайте се от алкохолни излишества.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Настоятелно ще занимавате околните с личните си вълнения. Повечето от тях са въображаеми, затова не се учудвайте, ако околните не разбират за какво говорите. Ще бъдете полезни на близък, който има проблем, и вие бихте могли да му бъдете полезни. Покупка на ново жилище или отдаване под наем ще обсебят вниманието на някои от вас.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Без да губите времето си в съмнения и колебания, ще действате и то успешно. Практичността ви отново ще се прояви, този път в навременни решения и финансови сделки. Отношенията ви с човек, когото цените и от когото очаквате съпричастност, ще се задълбочат и могат да прераснат в по-задълбочена връзка.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ще ви се наложи да работите много, за да постигнете целите си. Бъдете концентрирани и не допускайте околните да ви занимават със незначителни въпроси. Това само ще попречи на работата ви, затова стойте настрана от хора, които се занимават предимно с чужди проблеми. Получавате предложение за вечерта, на което не можете да устоите.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Деловите представители на знака ще ги занимават финансови въпроси и постигане на договорености. Други ще ги вълнуват интимните подробности от живота им. Ще получите потвърждение за отношението на някой към вас и перспективността на връзката ви. Ако все пак имате съмнения, не ги споделяйте, изчакайте.
  13 ное 2019
  Последни новини