Отец Антоний Енев стана хаджия на 92 години

    Най-дълголетният и един от най-обичаните свещеници в Хасковска духовна околия-Отец Антоний Енев вече е хаджия.

    Хаджалъкът му е удостоверен със специален сертификат, който получават само тези, били на Божи гроб в свещения Йерусалим.

    92-годишният духовник, който служи в катедралната църква „Успение Богородично“ в Хасково, с блестящи очи разказва за пътуването си до Израел.

    Приема да измине няколкодневния маршрут по светите места по идея на снаха си. Още повече, че пътуването му по време почти съвпада със 70-ата годишнина от ръкополагането му за свещеник, която той отбеляза тази година на 8-ми септември.

    Отчето споделя, че въпреки дългия си живот, почти не е пътувал. И това заради ангажиментите му като архиерейски наместник години наред. Едва преди няколко години за първи път дори ходил на Кръстова гора.

    „Отначало бях сам свещеник в църквата. Няма как да врътна ключа на храма и да тръгна-ще дойде някой от селата да купи свещи, например, и няма да ме намери. А човекът е пътувал, дал е пари за гориво, пък накрая нищо да не може да свърши. След това, като архиерейски наместник дълги, дълги години имах много отговорности и по организацията за поддържането на храмовете, и като счетоводител и деловодител. Така годините отлетяха, за пътешествия все не оставаше време“, сподели отецът.

    Така, когато идва предложението от снаха му, изобщо не се замисля. Включва се в група с нея, сина си и още няколко души.

    Започва подготовка за заминаването, което е планирано за началото на октомври, но в процеса й се появява пречка и вероятността да не успее да осъществи пътуването си всъщност се оказва голяма. Причината-възрастта му, заради която застрахователните компании не искат да поемат ангажимент и да го застраховат за полета.

    След известно време търсене на решение, най-накрая се оказва, че има вариант-отчето подписва пред нотариус, че тръгва на своя отговорност и при ситуация няма да се търси сметка от туроператорската или самолетната компания.

    А когато се качва на борда на самолета, останалите пасажери много се зарадвали, че ще пътуват с духовник. „Всеки искаше да ме докосне. И ми казаха, че се чувстват много спокойни за полета, защото имат отец в самолета“, споделя Антоний Енев.

    В по-младите си години, разказва, че се е возил със самолет, но признава, че с днешните машини се лети много комфортно и спокойно.

    По време на полета се случило хубаво време се наслаждавал на гледките отвисоко.

    Маршрутът в Израел е избран така, че да минава през всички свети места от рождението на Божия син-базиликата „Рождество Христово“ във Витлеем - най-голямата забележителност на града, мястото на процеса срещу Иисус, воден от Пилат Понтийски. Затвора „Претория през пътя му до Голгота по „Улицата на страданието” – „Виа Долоросса , до гроба му. Минал е през градовете Хайфа с Бахайските градини, през Назарет-в храма “Благовещение Господне“, построен върху останките на св. Дева Мария и нейните родители.

    В река Йордан е усетил тайнството на кръщението на мястото, където св. Йоан е покръстил Иисус.

    Не само от духовните места, хасковският свещеник е впечатлен и от светското -от устройството на населените места, поддръжката им, инфраструктурата, новото строителство, от маниерите на хората, от устройството на движението по пътищата и от манталитета на шофьорите. „Не видях някой да крещи, да се кара или да обижда“, казва отчето. На камила не посмял да се качи признава, но пък много му били интересни бедуините.

    В гръцката православна църква „Св. Закхей“ го пуснали да влезе в олтара, което също му остава скъп спомен.

    „Това, което видях с очите си е много по-вълнуващо от всеки разказ, който съм чувал. Минах през тези места, за които цял живот сам съм учил и съм учил и другите, през тези свети места, за които разказвам и проповядвам 70 години. А това усещане е неописуемо. Него не мога да го разкажа. За духовната пълнота, която почувствах не намирам думи. Както и да го разправяш, окото когато види и сърцето го почувства е друго. На тези свети места отидох с желание и блогоговение. “, казва 90-годишният духовник. А на въпроса какво си е донесъл за спомен от Израел, отец Антоний Енев отговаря: Многото впечатления.

    Въпреки че не иска да се афишира, той не е донесъл сувенири за себе си, но е донесъл за миряните 150 дървени кръстчета, осветени в Йерусалим и икона за храма “Успение Богородично“ в Хасково.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (17)

    • 1
      Ма
      мастикаджия
      82 -3
      18:27, 21 окт 2019
      Велик,велик,велик!! Това е отец Антони Енев! Освен да се гордеем с него ,нищо друго.
      • Сл
        Сладко от динево
        22 -9
        07:30, 22 окт 2019
        Честен поп за разлика от другите попове крадци градящи къщи от даренията .Иванко Тошев и компания.
      • Ян
        Янко м.
        7 -7
        19:33, 22 окт 2019
        Поп Златко и Иван Тошов комуняги доносници .
    • 2
      Пе
      ПЕТКИН
      70 -3
      18:49, 21 окт 2019
      Да е жив и здрав още дълги години! Пожелавам му го от сърце!
    • 3
      отеца е от едно красиво и китно градче то гр. с т р е л ч а който не е ходил му го препоръчвам отчето е истинки проповедник и голям българин
    • 4
      Ха
      Хасковлия
      54 -2
      19:54, 21 окт 2019
      Бог да го дари със здраве.
    • 5
      По
      Поклонник
      51 -2
      20:27, 21 окт 2019
      Браво на отец Енев, повече такива новини да четем!
    • 6
      Ха
      Хасковлийка
      51 -3
      20:35, 21 окт 2019
      Да е жив и здрав отец Антоний ! Връстник е на майка ми. Уважаван и обичан от хасковлии.Толкова благ човек , справедлив и достоен !!!
    • 7
      Вя
      вяра
      43 -2
      20:41, 21 окт 2019
      Толкова мъдър, добър и благ старец и отец Антоний..Дай Боже да има още години здраве и живот, за да види още земи!
      • По
        поправка
        4 -3
        20:42, 21 окт 2019
        вместо И да се чете Е
    • 8
      Гр
      грета
      24 -2
      08:20, 22 окт 2019
      Да е жив и здрав отец Антони Енев! Много добър и достоен човек е!
    • 9
      Е.
      Е.Г.
      24 -2
      08:54, 22 окт 2019
      Отче, да си жив и здрав, за да ни радваш и да си ни пример за вяра и предана служба на Бога!
    • 10
      Хр
      Христов
      22 -2
      10:22, 22 окт 2019
      Да е жив и здрав Отец Антоний!!!Божи Човек е той!
    • 11
      Ча
      Чавдар Оцетаров
      18 -1
      13:42, 22 окт 2019
      Радвам се за отец Антоний, че е преживял с душата си това пътуване.Много достолепен Човек. Олицетворение на истински духовник сякъш от възрожденската епоха.Истински Божи служител.
    • 12
      ПК
      П К
      15 -1
      16:45, 22 окт 2019
      Да е жив и здрав отец Антоний!
    • 13
      Ха
      Хасковска майка
      11 -2
      13:55, 23 окт 2019
      Жив и здрав бъдете Отец Антоний!
    • 14
      Je
      Jerusalem
      4 -6
      15:56, 24 окт 2019
      Православни скотове.
    Последни новини