Кандидат-кметът Ростислава Жекова представя цялостна програма за подобряване на живота в Хасково

Изображение 1 от 3

    Социалната структура на града ни е такава, че на практика имаме повече възрастни хора, отколкото млади. Това предпоставя модел на „застаряване” в обществото ни, който не работи в наша полза. За да задържим младите хора в града ни е необходима цялостна програма за подобряване на живота в него. Отделни мерки на парче няма да свършат работа. Точно затова програмата ни е насочена, както в социалния аспект на живота, така и в реда, облагородяването и икономическия растеж на града ни.

    В две поредни статии ще представим нашата визия за това, каква е нашата цел за промяна, как виждаме тази промяна и за какво ще работим в Община Хасково и Общински съвет на гр.Хасково. Разбира се, това, което посочваме не е единственото, което желаем да променим, но е основа на която да надграждаме.

    Социални мерки за семействата и децата.

    Социалните мерки, които трябва да се приложат, са свързани с подобряване на средата в училищата и детските градини- като база и като отношение; местата, отредени за социални контакти-като паркове и градинки в междублоковите пространства; подпомагане на местните клубовете за спорт, танци и изкуства; обновяване на спортните зали и съществуващите читалища; Обновяване на цялостната общинска политика по отношение на културата, като в съществуващите наредби да се предвиди процент от бюджета на общината да бъде заделян за култура и обновяване на читалищата.

    Абсолютно необходимо е също да въведем спокойна среда в детските градини и училищата, като създадем т.нар. „свободни от джендър и ранно сексуално образование общини”; да извършим ревизия на всички граждански организации /НПО/, които влизат в училищата и детските заведения, и на дейността която те извършват там; да въведем механизъм за сплотяване на семействата, а не за разединението им, чрез решаване на проблемите заедно с тях и в тяхно присъствие; създадем среда с която да подпомогнем финансово родителите живеещи и полагащи труд на територията на общината, с механизъм чрез който детските градини и учениците да бъдат спонсорирани през общинския бюджет.

    Смятаме цялата ни дейност в тази посока да бъде насочена така, че родителите да бъдат спокойни за своите деца когато ги изпращат на училище и детска градина, че те ще бъдат добре,че ще получат качествени знания, че няма да бъдат подложени на експериментални нововъведени доктрини чужди за нашия светоглед, както и, че няма да има опасност единството на семейството да бъде разрушено по какъвто и да било начин. За всички, които се опасяват, че може да остане ненаказано някакъв вид насилие от страна на възрастни, родители или други, упражнено върху деца ще посоча, че с измененията на Наказателния кодекс от началото на 2019г., се прие законодателство, което в случай, че бъде използвано по предназначение, е напълно резонно и може да служи както за наказание, така и за превенция от подобно насилие. Още повече, че в правния мир съществува и Закон за защита от домашно насилие по силата на който от семейната среда бива изведен насилникът, а не жертвата(децата).

    За възстановяване на реда и спокойствието

    За никого не е тайна, че проблем с реда и спокойствието има в т.нар. цигански квартал. От години там се строи без необходимото проектиране, парцелиране и узаконяване. В резултат се строят постройки без никакви документи, гарантиращи тяхната безопасност, без да се спазват необходимите отстояния на постройките една от друга и без да се декларират тези имоти.

    С годините и натрупванията на този проблем, кварталът е заприличал на „гето“ – мръсно, тясно, наблъскани една в друга сгради, без разрешителни и без да се плащат никакви данъци. Това е положение, което нито един кмет досега не се е опитал да промени. Така проблемът се разраства и става все по-голям. Но този проблем си чака нас! Първо- защото е неправилно да не се плащат данъци, а да се ползваш от всички блага, второ- защото не е честно едни да плащат данъци, а други не и трето- защото пренаселването на гетото води до капсулиране на обитателите му, до мизерия, бедност и общоопасни болести. Това е нечовешко и следва да бъде преустановено. Това, което следва да се направи, за да бъде преодолян този проблем е:

    1. Пълна ревизия на съществуващите постройки

    2. Премахване на тези постройки, които са изградени незаконно, без отстъпено право на строеж

    3. Парцелиране на допълнителни площи, непосредствено до границата на града и отстъпване право на строеж за тях на безимотните и работещи граждани на града

    4.Изграждане на инфраструктура. По този начин, ще се въведе ред в застрояването, ще се събират допълнителни данъци, ще се въведе лична отговорност на живущите там за действията им по отношение на жилищата в които живеят и нито един гражданин на града няма да остане без покрив над главата.

    Друг съществен въпрос в тази част на града е шумът, който се вдига от почти ежедневните сватби на населението там и озвучаване от високоговорители и озвучителна техника. В този смисъл смятаме, че е редно да бъдат предприети мерки за промяна на местната Наредба за поддържане и опазване на обществения ред, чистота и общественото имущество на територията на община Хасково, като се ограничи възможността за получаване на разрешителни, за да се осигури необходимото спокойствие за отмора в края на работния ден.

    Като говорим за ред и спокойствие, смятаме, че е време да се занимаем с още един сериозен проблем, подминаван в годините от едни и използван умело по време на избори от други. Това е проблемът с гражданските регистри на постоянно и временно пребиваващите хора на територията на общината.

    Според сега действащите закони на страната ни, всеки гражданин, който се премества от един адрес на друг е длъжен да промени своята адресна регистрация. Така във времето са се натрупали множество неактуални адресни регистрации, които се използват недобросъвестно и създават усещане за манипулираност на изборния процес. Ето защо смятаме, че това е важен въпрос, който следва да бъде изчистен през служба ГРАО на Община Хасково с помощта на органите на МВР. Решението което предлагаме за изчистване на тези списъци е: да се даде срок в който домоуправителите на жилищните сгради или собствениците на самостоятелни такива, представят актуални домови книги с обитателите на жилищата, въз основа на които да се извърши проверка на реалните вписвания на постоянен и настоящ адрес, да се съпоставят данните според вписванията в регистрите на ГРАО и се приложат законите на страната, според които гражданите носят отговорност в случаите, когато са били длъжни да се регистрират на новия си адрес, но не са го направили. Това ще позволи да се актуализират списъците и да се избегнат голяма част от злоупотребите с недействителните регистрации на граждани с цел „надуване на вот” по време на избори.

    Друг общ за града ни проблем са бездомните кучета. Да, те са прекрасни животни! Но с настъпване на студените месеци в годината, те все по-трудно ще намират храна и инстинктът им за оцеляване, ще ги озвери. Това ще бъде предпоставка за групирането им в глутници и нападението над хора.

    Затова предлагаме хуманно решение на въпроса, а именно: да разширим съществуващият приют, да изградим система, според която да има възможност животни да остават там за дълго време и да създадем възможност граждани и ученици да посещават това място, да осиновяват, да опознават и да се грижат за животните там, с цел възпитание на хуманно отношение към живите същества и природата. Не е тайна, че този който се грижи и обича животните като малък, в последствие като голям обича и полага грижи за хората. Това може да бъде част от възпитателните методи, които формират високо гражданско самосъзнание и възпитават бъдещото ни общество.

    Това е част от нашата визия за града ни и нашето желание е да я усъвършенстваме и надграждаме във времето.

    В следващата статия ще развием визията си за облагородяване на града и мерките, които трябва да се приложат за икономически просперитет.

    ГЛАСУВАЙТЕ ЗА НАС С НОМЕР 34 И НЕКА ЗАЕДНО ДА ПОСРЕЩНЕМ БЪДЕЩЕТО!


    Купуването и продаването на гласове са престъпления!
     

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Последни новини