ЦИК проверява жалба за нарушения при охраната на бюлетините в Смолян

В Общинската избирателна комисия в Смолян са постъпили жалба и сигнал за влизане в помещението, в което се съхраняват бюлетините за местните избори на 27 октомври.  Жалбата и сигналът са отправени чрез Общинската избирателна комисия до ЦИК и прокуратурата. 

Председателят на ОИК Симеон Велинов потвърди, че на 22 октомври е отворил помещението и е влязъл заедно с друг член на комисията, за да се осъществи проверка на датчиците на СОТ-а, тъй като ден по-рано са създавали проблем. По думите му помещението е отворено заедному заедно с представител на полицията и друг член на ОИК именно за проверка на датчици, която е продължило около 5 минути и установява, че няма проблеми. 

В сигнала една от партиите твърди, че член на Общинската избирателна комисия е повикан на 22 октомври за повторно запечатване на помещението, при което се установява, че липсват предходно поставените хартиени ленти.  Липсата на лентите за запечатване на помещението повдига много съмнения и притеснения относно начина и сигурността на съхранение на бюлетините и въпроси, свързани с лицата имащи достъп до тях,  допълват от предизборния щаб на партията.

В жалбата от местна коалиция се твърди, че не са спазени изискванията и има грубо нарушение на правилата, като се твърди още ,че при проверка от страна на представители на коалицията е установено, че до 22 октомври пред помещението не е била осигурена физическа охрана. 

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини