Сателит засне атмосферни гравитационни вълни, пулсиращи през облаците над океана (видео)

Рядко наблюдавано природно явление е заснето от камерата на сателитит на Австралийската служба за прогнозиране на времето Weatherzone. Това са уникални изображения на атмосферни гравитационни вълни, пулсиращи през облаците над Индийския океан, съобщава CNN.

Атмосферните гравитационни вълни са колебания във въздушните маси и последващото им разпространение през атмосферата. Появяват се благодарение на гравитацията - докато по-леката разредена зона се издига нагоре, по-тежката се спуска надолу. Ето защо се наричат „гравитационни“.

В този случай атмосферните гравитационни вълни са причинени от гръмотевични бури със студен въздух. И въпреки че такива вълни не са толкова редки в природата, те обикновено са невидими, докато не предизвикат движение в облаците, което може да се забележи от сателитите. Сега сателитът на Weatherzone засне изображения на пясъчна буря, бушуваща над сухата област Пилбара в Западна Австралия.

Както обясняват метеоролозите, кафявите и оранжеви нюанси на видеото са от праха, който вятърът носи от крайбрежната област.

Всъщност атмосферните гравитационни вълни са колебания, които се срещат във всеки флуид, затова често ги виждаме във водата, но атмосферата също е „течна“, тоест - флуид, така че всякакви колебания в нея могат да генерират вълни.

"Атмосферата е голям обем газ, който действа като течност", обяснява Бен Доменсино (Ben Domensino), метеоролог от Weatherzone. "Това е същият механизъм, като се хвърли камък във водата и от източника се разпространяват вълни".

Разликата в плътността причинява такива колебания и тогава гравитационните вълни се разпространяват със студения въздух. Те могат да изминат много големи разстояния преди да изчезнат.

"Гръмотевичните бури, въздухът, преминаващ над планините и контрастните посоки на вятъра - когато имате вятър от две посоки, взаимодействащи помежду си - също могат да причинят гравитационни вълни", допълва Доменсино.

Междувременно, въпреки че атмосферните гравитационни вълни не са опасни на земята, те могат да създадат проблеми във въздуха - по-специално за самолети и други летателни апарати.

"Пилотите трябва да бъдат предпазливи, преминавайки през издигащия се и спускащ се надолу въздух", добавя Доменсино.

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини