3 °C

Защо яйцата са в различни цветове?

Учени разгадаха мистерията защо цвета на яйцата се различава. Новопроведено изследване твърди, че вариациите се дължат на температурни различия.

Видът на птичите яйца се определя от два пигмента – единият зеленикав, а другият червеникаво-кафяв. Различните концентрации на тези пигменти, наред с белия калциев карбонат на черупката, са причина цветът на яйцата да варира от наситено синьо до зеленикаво-бяло и кафяво.

Какво точно оказва въздействие върху вида на яйцата на различните птици бе тема на ожесточен диспут, като теориите включваха нуждата от маскировка срещу хищници, смекчаване на вредния ефект на ултравиолетовата светлина върху ДНК-то на ембриона, средство, помагащо на птиците да разпознаят собствените си яйца и дори хипотезата, че различните цветове може би притежават различни антимикробни свойства.

Според изследователите, макар всички гореизброени фактори да имат роля – особено на местно ниво – най-ключово влияние оказват глобалните температури.

Яйцата на местата с по-ниски температури са тъмно кафяви, а с приближаване до тропиците и дори умерените зони се забелязват по-големи вариации в цветовете.

С нарастване на глобалните температури, се увеличава и загрижеността за въздействието върху организми като птиците, които притежават характеристики, адаптирани към определени климатични условия.

Учените анализирали цвета и яркостта на яйца от 634 вида птици по света и проследили ареалите им.

След това разгледали средните стойности на яркостта и цвета из птичите популации в даден район и създали карта с резултатие. Повечето видове снасят яйца с определен външен вид, макар да се наблюдават известни вариации между различните женски.

Картата разкрива, че по-тъмните яйца са характерни за райони с по-малко слънцегреене, следователно и по-студени, докато по-ярките се срещат в райони с повече слънчева светлина и по-топъл климат. Тенденцията се запазва дори когато се вземат под внимание различните типове гнезда.

Макар стойностите на ултравиолетова радиация да са по-високи в регионите с повече слънцегреене, екипът твърди, че това едва ли е причина за резултатите, тъй като по-тъмните синьо-зелени яйца биха били най-добри в блокиране на подобна светлина, но яйцата в регионите с по-силна радиация като цяло били по-светли.

Звучи логично яркостта и цветът на яйцата да са свързани с температурите. По-тъмните и абсорбиращи повече топлина яйца имат предимство в по-хладните региони, тъй като ембрионите в тях трябва да поддържат определена температура, но не притежават механизъм, с който да я регулират сами.

В подкрепа на тази теория, екипът взел яйца от различни породи пилета и ги поставил на слънчева светлина. Открили, че по-тъмните се награвят по-бързо от по-светлите, а температурата на повърхността им остава висока за по-дълго време.

Вариациите в цвета на черупката и дори яркостта в по-топлите региони може би се дължат на по-слабата нужда от абсорбиране на топлина и вероятно са резултат от други фактори, като антимикробни свойства, риск от хищници и здравина.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес е възможно да попаднете на някои идеи, за което ще ви помогнат верни приятели. Не мислете че амбициите ви са неизпълними, възможно е дори резултатите да надхвърлят очакванията ви. Необходима е повече упоритост от ваша страна, а не да се отказвате при първата трудност.
05 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Уморени сте от трудовата си седмица и домашната атмосфера ще се окаже най-добрия избор. Близките ви няма да ви притесняват, бихте могли да се отпуснете. Телефонно обаждане ще повиши очакванията ви, ще ви направи ведри и общителни. Хобито ви ще върне позабравени емоции и с носталгия ще го подновите отново.
05 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Разграничавайки служебните взаимоотношения от личните, си запазвате свободата и авторитета. Ще проявите коректност и залагайки на принципите си, ще ги следвате без колебания. Компромисите също са част от играта, стига да бъдат спазвани правилата. Ще има и какво да ви радва: любов, пари и популярност.
05 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Действайте решително и със замах. Не позволявайте на случайни хора да ви губят времето с ненужни съвети. Ще поставите на мястото всеки детайл и ще сглобите мозайката. Едно силно присъствие до вас ще ви подейства тонизиращо и ще внесе нови перспективи в интимният ви живот.
05 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Около вас ще бъде шумно и е възможно това да ви създаде умора и напрежение. Задълженията ви ще са не по-малко натоварващи, но ще се справите. Всичко е във вашите възможности. Добре е да намерите време и за отмора, и за всичките неща, които ви карат да се чувствате добре.
05 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
За повечето от вас този ден ще бъде посветен на дома и семейството. Радвате се че имате възможност да оставите професионалните си дела настрана и да се заемете с неща, които касаят най-близките ви хора. Конкретни идеи, свързани с дома ще ангажират вниманието на творческите натури. Ваш приятел има нужда от съвет, затова не пренебрегвайте оплакванията му.
05 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес си кажете, че и вие сте човек, имащ нужда от почивка и повече удоволствия. И това е така. Направете нещо специално за себе си, поглезете се. Харесвани сте и това ще внася допълнително настроение вечерта, в компанията на приятели. Забавленията ще ви освободят от напрежението и с нови сили ще се реализирате.
05 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Мислете положително и потискайте притесненията си. Животът ви може да стане по-хубав, стига да се освободите от инерцията, която ви владее и потърсите нови начини за развитие. Любим човек ще ви зареди с хубави емоции, ако му позволите. Ще ви обхване лекота и усещане за нещо приятно.
05 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
05 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Посетете някои тихо и приятно място, където да си починете и да съберете мислите си. Имате умения, с които приобщавате бързо околните, но е добре и да ги задържите по-дълго в обкръжението си. Дарбата ви да говорите убедително я допълнете с коректност и вежливост. Това ще ви гарантира повече добри контакти.
05 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
В добро настроение и отлична форма ще се чувстват повечето от вас. Много от контактите, които имате днес ще са полезни за бъдещите ви професионални изяви. Не допускате изненади. Напълно владеете положението и добрите резултати няма да закъснеят. Вървите уверено и смело напред.
05 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С усмивка и премерени жестове се отнесете към съветите на онези, които открито се грижат за вашето добруване. Движението е начин на съществуване, предстои да го осмислите за себе си. Заслужавате най-доброто и последващите развития в живота ви ще го докажат. Благоприятно развитие на здравословен проблем.
05 апр 2020
Последни новини