704 семейства в областта са получили еднократна помощ за първокласник, отказано е на 46

704семейства в областта са получили еднократна помощ за първокласник,а на 46 е отказано през тази година. Общият броя на подадените заявления –декларации през 2019 г. в Регионалната дирекция „Социално подпомагане” е 750.Те са едва 91,35% от одобрените през миналата година, 82,6 % от отпуснатите през 2017 г. и 69,64% през 2016 г. Това съобщи пред журналисти директорът на Регионалната  дирекция „Социално подпомагане” Цветомир Хаджиев.Т ой обясни че намаляващият брой отпуснати помощи в областта се дължи на демографския срив и на миграция на семейства в чужбина.

 Хаджиев посочи, че най-голям е броят на отпуснатите помощи в община Кърджали -349. Отказано е такова подпомагане на 23 семейства. Най-малък е броя на подпомогнатите в община Черноочене 47.

Размерът на помощта е  250 лв. Еднократната помощ за ученици, записани в първи клас се отпуска само веднъж за целия период на обучение при първоначалното записване на детето в първи клас, подчерта Цветомир Хаджиев. Той отбеляза, че помощта се възстановява , ако детето не постъпи в училище, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини