Излезе от печат книга, посветена на Кърджали и неговата история

В Деня на народните будители и Деня на българската журналистика – 1 ноември, излезе от печат книга, посветена на Кърджали и неговото място в историята на България и на Балканите. Заглавието на изданието е „Кърджали на историческата карта“, а съставител е журналистът, историкът и писател Георги Кулов.

Това е сборник с включени 49 статии, в които се проследява цялостното историческо развитие на Кърджали и региона от най-дълбока древност до наши дни. Сред авторите на статии са едни от най-силните изследователи на региона като проф. Николай Овчаров, проф. Тодор Черкезов, проф. Евгений Дайнов, доц. Михаил Иванов, доц. Катерина Венедикова, както и местни изследователи – Вълчо Златилов, дългогодишен директор на Държавен архив-Кърджали, Иванка Ангелова, Гергана Димитрова, настоящ директор на Държавен архив-Кърджали и много общественици, които сподели своята дейност през годините.

„Идеята възникна на една публична проява, където кметът Хасан Азис заяви, че мечтае по време на негов мандат Кърджали да има своя отпечатана история. Тъй като историците малко трудно се събират в екип, който да направи една писана история, решихме да съберем различни автори. Те написаха свои статии за отделни периоди и събития от историята на Кърджали„, разказва Георги Кулов.

Изданието е плод на няколкомесечен труд на авторите и съставителя и надеждата им е то да се хареса на кърджалийци. Очаква се през ноември книгата да бъде представена на обществеността на Кърджали.

БНР

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини