Президентът Радев: България ще просперира, когато всички започнем да спазваме законите

    Професионалните качества на Гешев са в правомощията на ВСС. Това каза за решението си да върне на Висшия съдебен съвет предложението за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор президентът Румен Радев. И отбеляза, че е действал в правомощията на институцията, която представлява. „България ще просперира, когато всички започнем да спазваме законите. Моите действия и мотиви са изцяло в правомощията на моята институция. Оценката за професионалните и етични качества на кандидатите и техния избор са изцяло в правомощията на ВСС.“

    В отговор на въпроса дали ще използва като възможен ход обръщане към Конституционния съд, ако ВСС преизбере кандидатурата на Гешев и това решение отново се върне за подпис в президентството, Радев посочи, че коментар в този момент би бил спекулация. „На ход сега е ВСС“, повтори отново президентът.

    По темата с многото нарушения на последните избори, Румен Радев посочи, че е ясно, че така не се правят избори в 21 век  предвид факта, че има повече от 600 хил. недействителни бюлетини. Според него, машинното гласуване или дистанционното гласуване имат по-добри механизми на защита от грешки или пропуски. „Ако не попълниш всички необходими полета, машината няма да те пусне“, даде пример той. Според президента, да се правят избори по подобен прозрачен начин е само липса на воля. Румен Радев не се съмнява, че по-възрастното население също ще може да се справи с машинното или онлайн гласуване. „Справят се с банкоматите и с телефоните. Дори и пенсионерите имат мобилни телефони и си взимат пенсиите през банкомата.“

    В отговор на въпроса дали смята, че трябва да има тотална смяна в методиката на правене на избори, Румен Радев посочи, че след като е готов анализът от последните местни избори и с екипа си набележи рационални предложения, ще покани парламентарно представените партии, ЦИК и органите на реда, за обсъждане на темата.

    Държавният глава коментира въпросите за Гешев и за изборния процес в родното си село Славяново, където беше по повод храмовия празник на църквата „Св. Архангел Михаил“. Празничната литургия в храма отслужи Старозагорският митрополит Киприян. Президентът получи от митрополита икона на Христос, а той поднесе на архиерейския наместник на Харманлийска епархия -отец Живко също икона.

    Църквата в Славяново е една от най-старите в региона. Построена е през 1848 година и е осветена през 1852 година, разказа кметът на президентското село Митко Трюфенев, който от днес подкарва втори мандат на поста.

    За храма той посочи, че е необходим ремонт, за който тепърва ще се търсят средства. Южната стена на църквата, която е изместена с около 30 см. се нуждае от укрепване, от ремонт има нужда и оградата на храма.

    Селският управник посочи, че ще се търси възможност за финансиране на работите по храма от всички възможни места и отбеляза, че президентът също се е ангажирал с това. „Румен Радев е винаги добре дошъл в Славяново, където всъщност си е вкъщи. Той е такъв човек, че може и да запретне ръкави, да хване лопатата и кирката и да започнем заедно да работим и по храма“, коментира още кметът на Славяново.

    Красимира Славова
     

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Бо
      боико
      9 -3
      13:09, 8 ное 2019
      Е тва няма да е лесно! 😂
    • 2
      Со
      Социолог
      3 -4
      13:56, 9 ное 2019
      Законите след демокрацията спазва само партия ГЕРБ !

    Още новини

    Последни новини