Мая Манолова внесе жалба за касиране на изборите в ОИК - София

Внасяме жалба за касиране на изборите в София, внасяме и 14 класьора с доказателствен материал за тежки нарушения на изборния процес. Това заяви пред журналисти независимият кандидат за кмет Мая Манолова, която заедно с представители на Инициативния й комитет подадоха жалбата до Общинската избирателна комисия в София.

Манолова коментира, че с екипа й са установили стотици нарушения на изборните правила. По думите й те могат да бъдат класирани в четири групи - нарушения, свързани с избирателните списъци, нарушения свързани с изборните протоколи, нарушения свързани с бюлетините и броенето им, както и нарушения на организацията на изборния процес.

Манолова заяви, че въпросните 14 класьора с доказателства показват тежки нарушения на изборния процес, които биха довели до друг резултат на изборите.

"Ще сигнализираме и международните правозащитни организации ОССЕ, ПАСЕ, Венецианската комисия за начина, по който се провеждат изборите в България. Ще информираме също така и посланиците на страните членки на ЕС, на САЩ за многобройните изборни нарушения", каза тя.

Относно нарушенията, свързани с протоколите, изготвени от секционните избирателни комисии, Манолова посочи, че има огромни несъответствия и разлики с тези, които са качени на сайта на ЦИК. По думите й въпросните разминавания са в над 60 на сто от протоколите. По думите й те представляват, освен поправки и дописвания, празни протоколи, неподписани протоколи, протоколи без фабрични номера или с различни фабрични номера.

"Най-различни нарушения в 900 от секционните протоколи - 60 на сто от техния общ брой", уточни Манолова.

Във връзка с нарушенията, свързани с бюлетините, Мая Манолова посочи, че на втория тур на изборите има близо 7000 броя недействителни бюлетини. "Средно сметнато на първия тур на кандидат за кмет се падат средно по 500 недействителни бюлетини, на втория тур - те вече са 3 500", обясни тя.

"В същото време в протоколите със секциите с преобладаващо ромско население са изрядни и чисти, там практически няма недействителни бюлетини и това практически потвърждава нашата информация, че в тези секции е гласувано с предварително подготвени и попълнени бюлетини, извън изборните секции", коментира Манолова.

Другият вид нарушения, свързани със самата организация на изборния процес, са свързани с недопускане на представители на инициативни комитети, застъпници от ОИК - София.

"В резултат на това в нарушение на Изборния кодекс - пликовете с протоколите са отваряни от сътрудници на ОИК, служители на общинска администрация, които са нанасяли корекции и поправки в протоколите, което е изключително сериозно нарушение", констатира Манолова.

Освен тях, Манолова добави и купеният и контролиран вот, за който от щаба й са подали близо 40 жалби, на които нямало реакция от правоохранителните органи и изборната администрация.

"Ние смятаме, че това не трябва да бъде оставяно без последствия. Затова внасяме тази жалба, за да бъдат разобличени изборните фалшификации. Въпросът е ще има ли кой да накаже изборната машина на ГЕРБ?"- попита Мая Манолова.

Мая Манолова информира още, че заедно с граждани започват петиция за честни избори, с която настояват за касиране на вота в София, за въвеждане на електронно и машинно гласуване, за ясни правила на екзит пола на социологичските агенции в изборния ден, за активна регистрация и за преференциален вот.

Бившият омбудсман започва и петиция, с която да оспори резултата от вота и да поиска законодателни промени. Целта - въвеждане на машинно гласуване.

Резултатите от изборите ще обжалват и част от кандидатите за районни кметове на БСП.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Бс
    БСП
    1 -1
    10:32, 12 ное 2019
    От сестра Галева чеп за зеле не става.
    • Ол
      Олег
      0 0
      17:32, 12 ное 2019
      Малеейй какъв чеп за зеле става от Иво Димов! Добре, че си го пази Димитровград да не му го вземе някой друг град.
  • 2
    Ма
    Марина
    0 -1
    14:05, 12 ное 2019
    Няма усмивки,няма прически , изборите минаха , няма нужда да се докарвам на избирателите.
Последни новини