Няма да се броят пак бюлетините от вота в София, реши съдът

Повторно преброяване на бюлетините от кметския вот в София няма да има, реши Административният съд в София за втори път по делото на Мая Манолова за фалшифицирането на местните избори в столицата, които се проведоха на 3 ноември 2019 г.

При второто заседание на съда в средата на декември 2019 г. бе допуснато да се направи експертиза за коректността на изборните списъци.

Тогава Манолова внесе 14 тома доказателства за нарушения и пледираше за поне 7 хиляди недействителни бюлетини, 7 хиляди дописани граждани в списъците и 7 хиляди гласа купен ромски вот, чиито сбор е повече от разликата между двамата кандидати за кмет на София.

Манолова и адвокатите й настояваха, че е имало тежки нарушения на изборните правила в ОИК. Би следвало протоколите да се отварят пред ОИК в присъствието на член на ОИК, но това е правено от сътрудници, назначени от ОИК, в нарушение на закона, поясни Манолова, като подчерта, че те са участвали в отварянето, коригирането, дописването на изборните книжа и протоколи, а по-голямата част от тях са служители на Столичната община.

Според нея 900 протокола са коригирани в нарушение на закона от такива технически сътрудници, които не са имали право на това, както и не са допускани наблюдатели и представители на Инициативния й комитет да присъстват в "Арена Армеец", което е нарушение на изборното законодателство.

"Истината е в чувалите", каза днес Мая Манолова. Според нея съдът е отложил решението си след показанията на вещото лице, макар и то да е представено по делото и потвърждава твърденията, че в чест втора на избирателните списъци са дописани неправомерно над 3000 души, които са гласували.

Освен това от данните от Информационно обслужване става ясно, че 408 протокола са преправяни повече от веднъж при това не в присъствието на всички членове на СИК. "Бяха представени доказателства, че ОИК, макар да е била информирана за решението на ЦИК от 3 ноември как да се отчитат недействителните бюлетини, не е информирала навреме СИК. В резултат нa това има много недействителни бюлетини. Нашите твърдения се потвърждават от доказателствата по делото и изясняването на истинските резултати от вота може да стане единствено и само от отварянето на чувалите и преброяване на бюлетините поне в тези секции, където са преправяни по няколко пъти", обясни Манолова.

Смущаващ факт е, че Информационно обслужване е допуснало нови корекции, които могат да бъдат направени само в приствието на всички членове на СИК, а това не е направено, коментира Манолова.  

Следващото заседание на съда е на 15 януари от 10 часа.

Източник: offnews

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини