2 млн. евро в пограничния регион между България и Турция за развитие на туризма

2 млн. евро да бъдат насочени към реализирането на 12 резервни проекта за развитие на туризма в пограничния регион между България и Турция. В него влизат областите Бургас, Ямбол и Хасково в България и провинциите Одрин и Къркларели на територията на Турция. Това е решено по време на шестото заседание на Съвместния комитет за наблюдение на програмата в Одрин, съобщи пресцентъра на МРРБ.

Заседанието е председателствано от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова и заместник-министъра на външните работи на Република Турция Фарук Каймакчъ. На него бе отчетен напредъкът по проектите, които се изпълняват между двете страни, на стойност близо 30 млн. евро.

Създаването на съвместен център за „син растеж“, насърчаващ устойчивото развитие, приложните изследвания и опазването на водните екосистеми ще бъде финансиран с над 2,3 млн. евро по управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството програма Interreg - ИПП България - Турция 2014 - 2020 г.

Стратегическият проект за смесен център е на бургаския университет „Проф. Асен Златаров“ и Тракийския университет – Одрин. Той ще обедини съществуващите университетски, изследователски и институционални компетенции в трансграничния регион.

Подобен център е от изключително значение за устойчивото развитие на Черно море и опазването на природата в акваторията му. Той ще е и стъпка към изпълнение на мерки за морско пространствено планиране, което изгражда България. Морският пространствен пан на Черно море трябва да бъде готов до 2021 г. и в момента се разработва от Националния център за териториално развитие.

До началото на месец ноември по втората покана са сключени или са в процес на подготовка общо 47 договора за субсидия на обща стойност 13,8 млн. евро. Успешно са приключили 42 от общо 43 проекта, финансирани по първата покана, на обща стойност от близо 10 млн. евро.

В Одрин е проведено и първото заседание на Работната група за програмиране и одобрение на новата програма за периода 2021-2027 г. Очаква се тя да бъде предложена за одобрение на ЕК до края на следващата година, когато ще стане ясен и бюджетът й. Заложено е 30% от него да бъдат насочени към реализацията на голям стратегически проект между двете държави, а 15% от средствата ще се резервират за директно подпомагане на малките и средни предприятия в граничните общини.

 Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ша
    шапката
    16 -1
    13:33, 13 ное 2019
    Жалко,че не граничим с Германия и Швеция например.
  • 2
    Sa
    Sasanid
    5 0
    08:13, 14 ное 2019
    По тия "трансгранични проекти" пада голямо "усвояване"! Реална полза - никаква! Какви от не безсмислици се прокарват, които нямат нищо общо със замисъла! Реалното е търговията между граничните райони, на която пречи ЕС и респ. митницата!

Още новини

Последни новини