И Аndroid давали да се шпионира всичко през камерата. Как да проверите своя

Разследване на специалисти от Checkmarx предупреждава за нов проблем със сигурността на Аndroid, позволяващ на хакери да ни шпионират през камерата на смартфоните. Въпросната уязвимост е в състояние да записва разговорите ни, което допълнително задълбочава проблема. По този начин може да се правят снимки и видео клипове, както и да се достъпват GPS метаданните в изображенията. Google и Samsung вече са готови с пачове, но голям брой смартфони продължават да са изложени на риск от тази заплаха, пише Arstechnica.

Все пак има как да проверите дали устройството ви е защитено от тази заплаха, но за целта ще трябва да използвате компютър. Първата стъпка е да изтеглите Android Debug Bridge (ADB). Конфигурирайте програмата и свържете смартфона с Android към компютъра с USB кабела. Отворете терминала, което може да стане с "Windows + R" бутоните на Windows и въведете последователно "cmd" и "run". Aко използвате macOS трябва да стартирате Finder с "Command + Space".

Въведете в прозореца командата :

adb shell am start-activity -ncom.google.android.GoogleCamera/com.android.camera.CameraActivity —ezextra_turn_screen_on true -a android.media.action.VIDEO_CAMERA —ezandroid.intent.extra.USE_FRONT_CAMERA true

След това копирайте този текст:

adb shell am start-activity -ncom.google.android.GoogleCamera/com.android.camera.CameraActivity —ezextra_turn_screen_on true -a android.media.action.STILL_IMAGE_CAMERA —ez android.intent.extra.USE_FRONT_CAMERA true —eiandroid.intent.extra.TIMER_DURATION_SECONDS 3

Стартирайте камера приложението на смартфона и отворете галерията със снимки и видео клипове. Ако откривате нови изображения и мултимедия това означава, че въпросната уязвимост засяга вашето устройство. Причината е, че горните кодове принуждават камерата да снима без да сте отворили съответното приложение. Можете да проверите за наличен ъпдейт на този софтуер в Google Play, който да отстрани проблема и бъдете внимателни какво съдържание изтегляте на смартфоните.

Източник: digital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини