Алармиращ пример: докъде води толерантността към дрогата

Холандия е малка, почтена и просперираща страна - и един от водещите производители на нелегална синтетична дрога. Този е тревожният резултат от прочутата холандска толерантност към леката дрога, сочат експерти.

Холандия е един от водещите световни производители на синтетични наркотици. Това твърди Питер Топс, социолог в университета в Тилбург и преподавател в полицейската академия в Холандия. Топс изследва организираната престъпност в страната и как тя се налага сред някои обществени прослойки. Според него това се дължи на прочутата холандска толерантност към леката дрога, която се практикува от края на 70-те години.

„Мислехме, че така ще дадем пример на света и до неотдавна бяхме много доволни от този факт - но вече не можем да бъдем“, обяснява Топс в провокативната си лекция „Търговията с дрога - холандският пример".

Според него, легализирането на употребата на лека дрога в Холандия е фундаментална грешка, която близо 30 години по-късно води до алармиращи последици. „Истината е, че позволяваме на хората легално да купуват наркотици в така наречените кофишопове, а същевременно забраняваме на собствениците на тези заведения да купуват лека дрога“, казва Топс. Според него, това е шизофренична ситуация, в която холандците живеят вече над 30 години. Понастоящем в страната се води дебат дали политиката спрямо дрогата не е била по начало погрешна.

В кофишоповете в Холандия се продава канабис, чието нелегално производство и разпространение се толерира в страната от десетилетия. Това води до възникването на престъпни организации, които откриват в Холандия райски условия за производството не само на канабис, а и на всякакви други твърди наркотици. "Тази ситуация се превърна в основен проблем. Понастоящем правим експериментални проучвания. Във връзка с това идущата година на кофишоповете в десет холандски града ще бъде разрешено да купуват канабис от легални производители. Засега обаче големи градове като Амстердам няма да участват в експеримента",посочва експертът.

Защо Холандия?

Понастоящем Холандия произвежда и разпространява най-различна дрога: канабис, синтетични наркотици, екстази и метамфетамин, кокаин и хероин. Според проучване, производството на синтетични наркотици в страната генерира 19 милиарда евро годишно. По-голямата част от това производство се изнася главно в САЩ и в Австралия. “Едно хапче екстази, което се произвежда в Холандия за около 20 цента, се продава по улиците на Австралия срещу 18 евро ", обяснява холандският експерт. Той предполага, че от оборота от 19 млр. евро престъпните организации в Холандия прибират в джоба си най-малко 900 милиона евро директна печалба. Не е ясно обаче къде отиват останалите пари, признава Топс.

Експертът посочва причините, поради които Холандия - "тази малка, почтена и просперираща страна", се е превърнала в оперативен център на наркобароните: "Страната е привлекателна за извършването на легална търговия, защото икономиката ни е много отворена към международната търговия. Ние сме вратата към Северна Европа и имаме отлична инфраструктура“. Освен това Холандия се бои да въведе по-строг и скъпо струващ контрол върху стоковия трансфер, тъй като това може да забави търговския обмен и да се отрази зле на конкурентоспособността. Друга причина за настоящата ситуация е толерантното отношение на правителството и обществото към наркотиците и тяхната консумация."В резултат на това ние не инвестираме в силни правоприлагащи органи, които да се борят с незаконния наркотрафик. В Холандия сравнително малко хора умират от свръхдоза: през 2016 г. случаите бяха едва 250. В държава с население от 17 милиона души, това е почти нищо ", обяснява Топс.

Където има пазар, има и наркомафия

Според експерта, истинският проблем са огромните печалби, които носи този нелегален бизнес. Те привличат не само престъпниците, а и обикновените хора, които си казват: Защо да не опитам, щом мога да спечеля много пари, а шансът да ме изправят пред пред съда е малък.

Посланието на експерта Питер Топс е ​​ясно: толерираната безнаказаност на наркотрафика в Холандия, който се случва със съгласието на обществото, поощрява производството на синтетични наркотици до измерения, които могат да имат сериозни последици - включително за съседни страни като Германия.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини