8 °C

Анелия – първа наградена от учените на БАН

Ученичката е наградена за проявен устойчив изследователски интерес и надграждане на резултатите, с цел проучване и опазване на богатството на българските диалекти и традициите на българската култура с изследователския си проект„Думите от  речника на баба“ .

ШестатанаучнасесиянаУченическияинститутна БАН (УчИ-БАН) бешеоткритаотзаместник-министъранаобразованието и наукатаТаняМихайлова и зам.-председателяна БАН чл.-кор.КостадинГанев. Двудневниятфорумсепроведе в зала „Проф. МаринДринов“ и е посветенана 150-годишнината наБългарскатаакадемиянанауките.Акад. Кендеровпоздравиучастниците и припомнимисиятанаУчИ-БАН – младитехорадабъдатнасърчаванидаставатизследователи, дапредставятуспешносвоитеразработки и дабъдатустановениздравивръзкимеждубългарскатанаука и образование.БългарскатаакадемиянанаукитеподкрепяУченическияинститут и учените с апостолскамисия, коитоводятмладитехорапопътянанауката, каза в приветствиетосизам.-председателятна БАН чл.-кор.КостадинГанев. Където и дапродължитесвоетообразование, незабравяйте, чебългарскатанаукащеимануждаотвас, допълнитой.Министерствотонаобразованието и наукатависокооценяваработатанаУченическияинститутна БАН, обявизам.-министърТаняМихайлова. Спореднеязаниманията с наука в извънучебновремепоказват, чеученицитеумеятдаправилнодаразпределятличнотосивреме, даопределятцелитеси и даселишаватотразличниежедневниизкушения.

Повече от 50 ученици участват в шестата сесия на УчИ-БАН. Проектите им са от всички научни направления и са допуснати до участие в сесията след преценка на жури. Рецензиите съдържат критични бележки и препоръки за изследователската си работа.

Тя получи много обективна рецензия за своя проект „Думите от речника на баба“ и бе допусната до научната сесия, на която да го презентира. В рецензията си за изследователския проект на Анелия професор доктор Елка Мирчева пише:  „Идеята за събиране на диалектен материал на терен в уюта на домашната обстановка, като информант е собствената ти баба, е находчиво хрумване. Това създава непосредствена атмосфера и осигурява достатъчно време за лишени от формалност и притеснения интервюта. Изборът на темата заслужава много висока оценка.“ И в действителност работата на Анелия получи максимално висока оценка. Тя спечели овациите на публиката, след като, облечена в носия от село Припек, представи проекта,  посветен на баба й като носител на автентичния говор на селото. Учените отбелязаха, че това е интердисциплинарен проект, който, освен с езикознание и диалектология, е свързан с краезнание, етнография, фолклор. Анелия споделя:  „Миналата година започнах изготвянето на изследване, посветено на автентичния говор на моята баба, която е носител на говора на с. Припек. През изминалото време оттогава досега продължих да работя по темата, първо, от любов към този интересен диалект, а след това с убеждението, че местните говори крият още много тайни, богатство от думи, значения, морфологични и фонетични черти, които разкриват езиковата и културната история на българите.“  Тя е наградена за проявен устойчив изследователски интерес и надграждане на резултатите, с цел проучване и опазване на богатството на българските диалекти и традициите на българската култура с проекта „Думите от  речника на баба“ .

Научни ръководители на Анелия са доц. д-р  Ваня Мичева от Секция за история на  българския език към БАН и Антония Маровска – преподавател по български език и литература.

Нешка Шопова

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще е наситен на интересни занимания, зареждащи ви с положителни емоции. Природата също ще ви въздейства отпускащо и позитивно, не я пренебрегвайте. Здравословните проблеми е добре да се решават, търсейки съвет от специалист, а не по свое хрумване. Денят е благоприятен и за реализация на повече от идеите ви.
14 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Добронамерени сте към всички около вас и днес ще усетите ответните реакции на околните, които няма да останат безучастни към проблемите ви. На ваше разположение ще бъдат дори хора, които не познавате толкова добре и е възможно това леко да ви озадачи. Хората просто ви харесват и им се иска да ви помогнат. Очаквайте благоприятно разрешение на интимен въпрос.
14 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предвидливостта ви е впечатляваща и ви спестява много разочарования. Благодарение на нея и разума си ще се окажете подготвени за нещата, които ви предстоят. Ако все пак нещо ви притеснява, потърсете подходящия човек, с когото да споделите болката си. Ще ви олекне на душата и по-бързо ще намерите решението му.
14 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е днешният ден да не е от най-приятните ви напоследък. С повече усилия ще изпълнявате рутинните си задачи. Ще ви занимават мисли свързани с бъдещото и личния ви живот. Успявате да намерите разрешение на отдавна занимаващ ви проблем. Усилията ще бъдат възнаградени, а вечерта прекарана с любимия човек е най-добрият завършек на деня.
14 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
За да решите въпросите, които ви притесняват си осигурете малко спокойствие. Нуждаете се от него и заради самите вас. Развлечения с приятели – излет в планина, ремонтна дейност или риболов са сред възможните алтернативи за деня. Нещата ви се нареждат, а неприятностите бягат от вас.
14 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ще ви срещне с някого, интереса ви към когото е силен. Може да се сближите и опознаете повече, но преценете дали това е желанието ви. Не пренебрегвайте текущите си задачи, съдбата ви е подготвила приятна изненада. Усилията, които полагате дават резултат и скоро ще се радвате на придобивките си.
14 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
В добро състояние на духа сте и ще останете незасегнати за вълнения и емоционални натоварвания. Ако можете излезте сред природата, или поне между приятни за вас хора. Разчитайте повече на себе си. Знаете как се прави това, живота ви е предлагал не един и два такива моменти.
14 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Разширете кръгозора си и не гледайте едностранчиво на събитията покрай вас. С емоционалните си и прибързани действия само бихте усложнили нещата. Приведете се в нужната форма и си наложете добро поведение, очакват ви добри попадения. Те ще ви дадат сили и ще ви насочват към по-практични действия.
14 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За работа винаги има време, но днес дайте свобода на фантазиите си. И вие, и околните ще останете доволни, а и ще помогнете на онези, които търсят промяна. Всички нови начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
14 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Спокоен, изпълнен с ведро настроение ден. Може би сега е момента да обърнете повече внимание на семейството и дома си, и да си починете от външни контакти. Поговорете с любимия човек, помогнете му да се справи с проблемите. Не очаквайте да получите парите си, ако днес ги дадете на заем.
14 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Чувствате се чудесно днес и ще ви се иска да се занимавате с нещо полезно и разтоварващо едновременно. Околните ще приемат добре ваша идея, която ви вълнува от доста време и ще подкрепят начинанията ви. Любими занимания ще ви откъснат от мисли, свързани с работата ви или с неща, които не ви се иска да вършите в момента. Обърнете внимание на човека до себе си.
14 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ви ще е изпълнен с емоции и събития. Обичате предизвикателствата и ще започнете нещо, което не сте правили досега. Възможно е да имате късмет при хазартни игри, но бъдете умерени и не прекалявайте. Ще се забавлявате. Обичате да давате, да помагате с желание и от сърце, и това не остава скрито от съдбата. Очаквайте бързи придобивки.
14 дек 2019
Последни новини