Микрогравитацията унищожава раковите клетки

Изображение 1 от 2

    Първата космическа научна мисия в Австралия на Международната космическа станция ще се опита да установи как се държат някои от най-агресивните ракови клетки  в среда с нулева гравитация

    Ракът кара някои телесни клетки да се делят неконтролируемо и да образуват солиден тумор, който продължава да расте до точка, в която клетките са "сигнализирани" да нахлуят в тялото. Никой не знае точно кога се достига тази точка.

    "Трябва да има средство, чрез което раковите клетки да се "чувстват" и "усещат" помежду си, за да образуват тумор. Ние знаем, че единственият начин, по който раковите клетки усещат обкръжението си, е чрез механични сили. И тези сили съществуват само когато има гравитация" - казва Д-р Джошуа Чоу, изследовател от Технологичния университет (UTS) в Сидни .

    При тестове в микрогравитационна среда в UTS, 80 до 90 на сто от раковите клетки са били деактивирани, защото вече не могат да се задържат.  При опитите са били тествани клетки от рак на яйчниците, млечната жлеза, носа и белите дробове.

    "Готови сме да проверим дали клетките правят същото в космоса. Надявам се да потвърдя това, което открихме в лабораторията и да успеем да идентифицираме нови цели и да въведем лечение, което" подмамва" раковата клетка да мисли, че е в космоса, когато всъщност все още е на Земята ", казва ученият.

    „Моето виждане е, че това лечение ще работи успоредно със съществуващите, за да подобри срока и ефективността на им".

    Предишният опит на д-р Чоу за това как космическата среда влияе върху клетъчната биология и прогресията на заболяването, е при изследванията му в Харвард, при които е създадено лекарството за остеопороза EVENITY®. То е разработено при изследвания, проведени на МКС, и е на пазара и помага на пациентите.

    Учените от Технологичния университет в сидни вече установиха, че микрогравитацията (условията на безтегловност) може да унищожи ракови клетки от 4 вида агресивни и труднолечими тумори. Засега те са тествали въздействието на микрогравитацията върху ракови клетки в капсули, поставени във вътрешността на въртяща се центрофуга.

    Предстои ученитеда извършат експерименти със специално разработена апаратура на борда на МКС, която ще бъде доставена с кораб на SpaceX.

    След приключването на експериментите клетките ще бъдат замразени и върнати на Земята, за да бъдат подложени на генетичен анализ. Ако резултатите от него потвърдят заключенията на учените, ще могат да се разработят нови методи на лечение, имитиращи ефекта от микрогравитация.

    Тези, които искат да знаят повече за опита на екипа на Чоу, могат да четат подробно в kickstarter, където учените вече са събрали нужните им средства за провеждането му.

    Коментари в сайта

    Последни новини