Студенти в параболичен полет с малък Falcon 20

Няколко студенти полетяха по доста необичаен начин с малък комерсиален реактивен самолет. Неговият полет беше параболичен, което се усеща точно като липса на гравитация в опредлени части. Това е забавно предизвикателство, но не само. Студентите са там с научна цел и всеки има конкретна задача при параболичния полет. А един от тях е поел ангажимента да сподели всичко това в интернет. Ето неговия разказ:

За около 20 магически секунди наведнъж се носех като астронавт по време на специален самолетен полет, предназначен да симулира безтегловността, която хората чувстват в космоса. Националният изследователски съвет на Канада (NRC) имаше набор от научни експерименти на борда за студенти, като всички се провеждаха в малък бизнес самолет Falcon 20.

Летях без гравитация по време на осем кратки участъка на моя полет на 1 август. Сред личните ми вещи беше нашивка за мисията на Аполо 13; Холивудският хитов филм за мисията е частично заснет в параболичен самолет. Гледах филма като тийнейджър през 1996 г. и исках да бъда астронавт. Този полет ме доближи с малка крачка.

Но по-важно за мен беше студентската наука, която се провеждаше само на няколко крачки от мен. Два университетски екипа, подкрепени от Студентите за изследване и развитие на космоса (SEDS) Канада и Канадската космическа агенция (CSA), тестваха своите експерименти след една година упорита работа. Два други студентски екипа също щяха да излетят преди края на седмицата, всичко за наука.

Много от нас са виждали параболични полети за туристи или обучение на астронавти. По-големи самолети като специално модифицирания Boeing 727 на Zero-G или Airbus A310 на Novespace изпълняват въздушни влакчета, летящи на 30 000 фута (9 000 метра), преди да паднат и да се издигнат отново.

Те правят стръмно изкачване, което създава двойна сила на земната гравитация вътре в кабината, преди умишлено и безопасно да се гмурнат, така че всички вътре да плуват за по-малко от 30 секунди. Тези по-големи летателни апарати имат достатъчно място за салта или за провеждане на мобилни експерименти като роувъри.

Нашият малък канадски Falcon 20 предложи малко по-различен вкус на въздухоплаване. Нашият самолет се издигаше и гмуркаше точно като по-големите американски и европейски самолети, но в тесен бизнес джет трябва да държите предпазните колани хлабаво, за да не се блъснете в нещо наблизо. Направихме го и на малко по-ниска надморска височина, максимум на около 20 000 фута (6100 м).

Усеща се като дълго падане с влакче в увеселителен парк. Бях също на седалката в пилотската кабина за половината от маневрите и никога няма да забравя гледката от прозореца при краткото гмуркане към гористата земя. (Що се отнася до въздушната болест, следвах внимателно съвета на NRC относно поддържането на главата и погледа си неподвижни. За щастие преживях добре преживяването, но осем параболи ми се сториха достатъчни за първи път.)

Параболични полети като този бързо стават основни за обучението на астронавти. Тъй като все по-разнообразна публика отива в космоса, ние се нуждаем от инфраструктура за наземна работа, за да им помогнем да се подготвят. Компании като Zero-G вече виждат повече търсене от компании като Axiom Space за обучение на бъдещи астронавти. И подкрепата за тези космически летци трябва да бъде добре тествани научни експерименти, които също преминават през кръгове на безтегловност в земни симулации, преди да бъдат изстреляни в космоса.

SEDS Canada, NRC и CSA имат партньорство, като извеждат няколко избрани студенти в небето в рамките на Canadian Reduced Gravity Experiment Design Challenge (CAN-RGX). Ако сте студент в канадски университет и искате да се включите, между другото, през септември се откриват нови приложения на уебсайта на CAN-RGX, свързан по-горе.

Единствената параболична реактивна програма на Канада е за научни изследвания и като такава работи със специален сертификат за полет. Всички хора на борда подписват отказ и са там със специфични задължения; моята беше да споделя работата на студента публично и да събера кадри.

Националният изследователски съвет на Канада (NRC) лети с параболи, симулиращи микрогравитация на космически полет, за науката. 

NRC работи със студентите една година преди техните параболични полети. Всеки от партньорите има специфични роли в полета. NRC разполага с шест самолета и три хеликоптера за „всички измерения на изследванията, изучаващи науката за полета и контролирания полет“, ми каза Дерек (Дъф) Гоуънлок от NRC, инженер по изследователски полети, преди да излетим.

CAN-RGX предизвиква студентите да създават експерименти по физика и науки за живота. Специалистите по студентски мисии на борда също проследяват техните жизнени показатели - това е част от по-голям изследователски проект за оценка на физическата и психическа реакция на човешкото тяло в безтегловност.

На място един студент развълнувано ми показа изследователска статия от 2020 г., обсъждаща ролята на ръцете, очите, долните крака и глезените в това, което се нарича „соматосензорно представяне“ при микрогравитация. (Соматосензорната система на тялото използва мозъка и невронните структури на тялото, за да създаде усещанията за докосване, позиция на тялото и температура. Проучванията показват, че всичко това може да промени малко в безтегловност, в зависимост от индивида и ситуацията.)

Тази година участниците са:

CRISiS (Симулатор за идентифициране на сърдечно-съдова реанимация в космоса, от университета Конкордия и университета на Куинс): "Този проект беше да създаде нов клас CPR манекени, които да се използват като платформа за тестване, която може да оптимизира процедурите за CPR, които могат да се използват за човешки космически полет" казва за Space.com Зоуи Лорд, специалист по мисията и ръководител на екипа за CRISiS.

Graviteam (Университет на Калгари): Екипът изследва условията на микрогравитация с течности в капиляри. "Идеята е, че можете да имате тези канали – имаме 30 канала или геометрии", каза ръководителят на екипа Анджали Патадия пред Space.com. "Поради геометрията можете да използвате свойствата на повърхността и други присъщи свойства на течността, за да отделите течности, защото в космоса няма плаваемост. Така че вашата течност и вашите газове ... не се разделят автоматично."

UBC Rocket (Университет на Британска Колумбия): "Нашият експеримент е механичен прототип, който е предназначен да улесни експеримент, работещ с кръвни съсиреци", каза членът на екипа Касандра Хоус пред Space.com. "По-конкретно ние разглеждаме как, когато съсиреци се образуват по различен начин при микрогравитацията, можете да ги разградите, като използвате това, което се нарича "тромболитици". Тромболитиците са лекарствата, традиционно използвани за лечение на кръвни съсиреци."

SpiderSat (Университет на Алберта): "Ние разработваме суха лепяща мрежа. Тя имитира начина, по който геконите се катерят по стените, и използва силите на Ван дер Ваалс (молекулярно привличане), за да привлече електрони. Това ще ни позволи да уловим космически боклук като наша крайна цел", каза членът на екипа Конър Макнийл пред Space.com.

"Цялото нещо беше просто сюрреалистично, да видиш предмети пред теб да се носят наоколо, за да се носиш сам наоколо“, каза Зоуи Лорд, специалист по мисията и ръководител на екипа за CRISiS, пред Space.com след приключването на полетната кампания. "Това е просто толкова прекрасно изживяване".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини