6 °C

Родопски ски шампион дарява риба и продукти за сираците в дома на отец Иван в Нови хан

  До 20 декември в Чепеларе ще има акция за набиране на продукти за дома

  Празничен рибен курбан и разнообразни хранителни продукти вчера са били доставени в дома за сираци "Св. Николай" при манастир "Св. Троица", в село Нови Хан.

  Чепеларецът Борислав Киряков, национален шампион по ски от близкото минало, организира кампанията за набиране на продукти и трайни храни за 60-те деца в ихтиманското село. Идеята се родила от неговата дъщеря Николина Кирякова, която решила, че децата трябва да имат риба за Никулден и семейството закупува 35 шарана за празничната трапеза на децата. В последствие инициативата се разраства, с хранителни продукти се включват и други хора от Чепеларе и носят консерви, салати, хляб, безалкохолни напитки и различни лакомства, буркани, варива, плодове за малките жители в дома, а на 5 декември всичко е доставено на място с бус от Чепеларе.

  Днес децата ще имат традиционното за Никулден рибно меню-печен пресен шаран и чорба.

  „Риба няма кой да им даде, а на Никулден се яде риба и затова сме се спрели на шарани. Снощи закарахме всичко с бус, а повечето деца не са виждали плодове и шоколади, гледаха ги като нещо невиждано и много се радваха. Ние не сме богаташи, аз работя по 12 -14 часа на ден и се боря с живота, както повечето българи, но не се оплаквам-имам дом, топлина и семейство, а тези деца нямат нищо. ”, сподели за СмолянБГвести Борислав Киряков.

  Семейството на родопския шампион обаче не спира до тук и решава да организира кампания за Коледа за набиране на хранителни продукти за зимата за двата дома създадени от отец Иван-този в Нови хан и другият в село Якимово-Монтанско, където живеят около 200 души-възрастни и деца, намерили подслон благодарение на отеца.

  „Когато пристигнах в Нови хан вчера, дойде пратка от дарители с ориз, брашно, леща и макарони. Но това е всичко, което имат там, затова обявяваме акция до 20 декември за набиране на други хранителни продукти-сирене, маслини, олио, лютеница, картофи, фасул и консерви.“, обясни Киряков. "До 20 декември ще очакваме всички хора, които искат да помогнат, всичко ще се събира в къщи, имаме място, организирал съм транспорта, нека кой с каквото може да се включи, ако всеки даде по нещо ще успеем да помогнем. Представете си само-дори по 10 кг картофи да даде всеки, колко тона можем да съберем, ще стигнат за зимата.“, призовава Киряков.

  "Камионът потегля на 20 декември за Нови хан, до момента даренията от консерви, компоти и други продукти наближават един тон, а чепеларци са милосърдни хора и дават.", убеден е ексшампионът и се надява да откликнат не само негови съграждани, защото в дома в Якимово нямат дори дърва за зимата, а той иска да помогне и там.

  Семейството оставя и телефон за връзка: Борислав Киряков: 0897 872 959, Николина Кирякова: 0889 406 194

  Сметката за дарения в пари тук: http://svetinikolai.org/

  Щиляна Чакърова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Bo
   Boqna
   0 0
   19:37, 7 дек 2019
   Браво, семейство Киряков! Вие сте жив пример, че доброто съществува. Щастлива съм, че Ви познавам!
  • 2
   Зо
   Зоя Сотирова
   0 0
   23:35, 9 яну 2020
   Браво Борислава! Достоен за уважение!

  Още новини

  Хороскоп за 22.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес имате доброто желание да приключите успешно с всичките си ангажименти, друг е въпросът дали ще дадете всичко от себе си това да се случи. Имате шанса да постигнете добри резултати, в определени моменти ще ви се наложи да разчитате на отделни хора.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес действате извънредно рационално и това много ви помага с каквото и да се захванете. Изпипвате всяка подробност и получавате перфектни резултати. Внимавайте обаче в отношението си с околните, възможно е неволно да нараните някой.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Добре ще е днес ако не давате твърде много воля на емоциите си, тъй като това може да се окаже пречка в контактите ви. Близък човек ще успее да внесе уравновесеност в ситуация, в която попадате. Отношенията с любимия човек са чудесно, радвате се на взаимни чувства. Поставяте си доста висока цел за изпълнение, което е възможно да ви затрудни.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Общуването с човек, към когото изпитвате добри чувства ще подобри настроението ви, освен, че ще го спечелите за своя идея. Във възможностите ви е заедно да постигнете обща цел. Вдъхновени ще преодолеете всичките си затруднения днес и ще се радвате на споделено внимание вечерта.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Неразбирателството с някой днес може да се превърне в конфликт. Станете по-отстъпчиви и най вече потърсете начини, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не забравяйте за дадената си дума, защото по нейното изпълнение ще съдят за вас. Ако можете да обновите гардероба си ще се почувствате чудесно.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще намерите решение по въпрос, превърнал се в проблем в отношенията с интимния ви партньор или с друг близък човек. Атмосферата ще стане по-приятна, ако не бъдете толкова припрени и разведрите обстановката с чувството си за хумор. Всеки има нужда от лично пространство, уважавайте чуждото и не натрапвайте своето.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Добре се справяте със служебните си задължения и съвсем основателно ще получите подобаващото признание. Колебаете се, не сте сигурни как точно да действате. Изчакайте особено ако се отнася до делови начинания.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще ви се наложи да се смирите и да потърсите услугите на някого, когото сте пренебрегнали в миналото. Потиснете гордостта си и протегнете ръка за прошка, всички ще останете доволни. Правете добро и ще срещате признателност и радост в очите на хората. Ще се почувствате привлечени от нова личност и в душата ви ще заискри пламъчето на любовта.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нечие мнение ще предизвика у вас противоречиви чувства. Няма да скриете разочарованието си или напротив, възхищението си от човека, дръзнал да сподели разбиранията си. Бизнес-предложение ще ви накара да планирате следващия си ход.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Съсредоточеността в работата ще ви спести странични проблеми. Денят е подходящ за планове в професионалната сфера. В близките дни се очертават интересни събития, с чиято помощ може да ускорите постигането на нещо важно за вас. Създайте си повече радости и отворете сърцето си за любов.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще се вълнувате от предстоящо събитие и ще търсите начини как да избегнете финансова зависимост от някого. Съдбата сама ще ви предложи вариант, и ще си признаете, че по-добър не би могло и да бъде. Помощта на близък човек ще бъде неоценима за вас, намерете начин да му го покажете.
  22 яну 2020
  Последни новини