4 °C

Деца от неделното училище разплакаха старите хора във Фатово

  Поредно преживяване като със свои баби и дядовци  имаха  деца от Неделното училище към храм „Св. Николай Чудотворец“ в Смолян. Близо три часа  белязаха тази вълнуваща среща  -  с радостни прегръдки, със затъжени реплики, с мили пожелания, с мъдри съвети за живота и младостта. Как искат старите хора да бъдат чути! За да не се повтарят грешки,  всеки да има правилен  живот, да се радва на добри взаимоотношения.

  Децата дойдоха, за да зарадват тези, които живеят извън семействата си, които са намерили пристан в Дома и очакват незаменимите  грижи от персонала. Коледна сладка почерпка и Новогодишна елха с блестящи играчки и гирлянди, табла с приветствия и много усмивки носеха децата от църквата, заедно с картички от техни съученици в ППМГ „Васил Левски“ – красиво и саморъчно направени с любов.

  Красота на взаимоотношенията и на спонтанно естествено преживяване на обща радост, че са заедно – това бе денят на детското посещения във Фатово. През цялото време с тях бяха социалните работнички Софка Парунева и Кръстина Хубчева, които ги посрещнаха и изпратиха с прегръдки и благодарност. Направиха много снимки и дадоха пример как търпеливо може да се общува и работи с хора, на които не им е лесно, че са изоставени от близките си, някои  са постоянно на легло, всички  няма къде да отидат… И са намерили Дома.

  Децата признават, че всяка среща със старите хора е възпитателна, те виждат искрената радост в очите им,  трогват се  от прегръдките им, мъчат се да запомнят съветите им: „Най-важно е човек да обича близките си и да прощава.“, „Да сте благодарни на живота, независимо какъв е, щом сте живи.“, „Годините не се повтарят, учете се много, за да имате добър живот.“, „Бъдете послушни, който чува съвети, няма да се провали.“, „Благодарността отваря много врати.“

  За да осъществят поредното си радостно дело в Дома, децата бяха подпомогнати както  от храм “Св. Николай Чудотворец“, така също  и от храм „Св. Висарион Смоленски“, където бе поставена Коледна касичка за старите хора във Фатово и за децата с увреждания в Смолян.

  Безкрайна благодарност, мили дарители! И двата празника се осъществиха.

  Като добър завършек на деня децата получиха обобщена благодарност и съвет от настанената тук Мария Купенска, известна като майсторка на гоблените. Тя се включи заедно с децата и в украсяването на елхата. Посрещна ги усмихната в стаята си, подредена с вкус, показа им кръст на стената, подарен от нейна приятелка преди 23 години, когато е посетила Йерусалим.  Той неотлъчно е с мен, най-скъпото ми притежание, каза им тя, не се разделям, защото вярата е най-голямата сила. Когато човек е на предела на възможностите си, разбира, че Някой му помага и той се изправя и продължава напред. Подари на децата своя снимка с надпис:  „Щастливи правете хората около себе си.  Бъдете винаги добри. Бог да ви пази и закриля! С много обич: Мария“

  СмолянБГвести

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 05.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес е възможно да попаднете на някои идеи, за което ще ви помогнат верни приятели. Не мислете че амбициите ви са неизпълними, възможно е дори резултатите да надхвърлят очакванията ви. Необходима е повече упоритост от ваша страна, а не да се отказвате при първата трудност.
  05 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Уморени сте от трудовата си седмица и домашната атмосфера ще се окаже най-добрия избор. Близките ви няма да ви притесняват, бихте могли да се отпуснете. Телефонно обаждане ще повиши очакванията ви, ще ви направи ведри и общителни. Хобито ви ще върне позабравени емоции и с носталгия ще го подновите отново.
  05 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Разграничавайки служебните взаимоотношения от личните, си запазвате свободата и авторитета. Ще проявите коректност и залагайки на принципите си, ще ги следвате без колебания. Компромисите също са част от играта, стига да бъдат спазвани правилата. Ще има и какво да ви радва: любов, пари и популярност.
  05 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Действайте решително и със замах. Не позволявайте на случайни хора да ви губят времето с ненужни съвети. Ще поставите на мястото всеки детайл и ще сглобите мозайката. Едно силно присъствие до вас ще ви подейства тонизиращо и ще внесе нови перспективи в интимният ви живот.
  05 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Около вас ще бъде шумно и е възможно това да ви създаде умора и напрежение. Задълженията ви ще са не по-малко натоварващи, но ще се справите. Всичко е във вашите възможности. Добре е да намерите време и за отмора, и за всичките неща, които ви карат да се чувствате добре.
  05 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  За повечето от вас този ден ще бъде посветен на дома и семейството. Радвате се че имате възможност да оставите професионалните си дела настрана и да се заемете с неща, които касаят най-близките ви хора. Конкретни идеи, свързани с дома ще ангажират вниманието на творческите натури. Ваш приятел има нужда от съвет, затова не пренебрегвайте оплакванията му.
  05 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес си кажете, че и вие сте човек, имащ нужда от почивка и повече удоволствия. И това е така. Направете нещо специално за себе си, поглезете се. Харесвани сте и това ще внася допълнително настроение вечерта, в компанията на приятели. Забавленията ще ви освободят от напрежението и с нови сили ще се реализирате.
  05 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Мислете положително и потискайте притесненията си. Животът ви може да стане по-хубав, стига да се освободите от инерцията, която ви владее и потърсите нови начини за развитие. Любим човек ще ви зареди с хубави емоции, ако му позволите. Ще ви обхване лекота и усещане за нещо приятно.
  05 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
  05 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Посетете някои тихо и приятно място, където да си починете и да съберете мислите си. Имате умения, с които приобщавате бързо околните, но е добре и да ги задържите по-дълго в обкръжението си. Дарбата ви да говорите убедително я допълнете с коректност и вежливост. Това ще ви гарантира повече добри контакти.
  05 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  В добро настроение и отлична форма ще се чувстват повечето от вас. Много от контактите, които имате днес ще са полезни за бъдещите ви професионални изяви. Не допускате изненади. Напълно владеете положението и добрите резултати няма да закъснеят. Вървите уверено и смело напред.
  05 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С усмивка и премерени жестове се отнесете към съветите на онези, които открито се грижат за вашето добруване. Движението е начин на съществуване, предстои да го осмислите за себе си. Заслужавате най-доброто и последващите развития в живота ви ще го докажат. Благоприятно развитие на здравословен проблем.
  05 апр 2020
  Последни новини