5 °C

ДНК-то на мъж с трансплантиран костен мозък се смени с това на донора

Три месеца след трансплантация на костен мозък, Крис Лонг от Рено, Невада научил, че ДНК-то в кръвта му се е променило. То било изцяло заменено от ДНК на донора му – непознат германец, с когото си били разменили едва няколко съобщения.

Мъжът бил насърчен да изследва кръвта си от колега в офиса на шерифа, където работел. Бил подготвен за подобен резултат – в крайна сметка слабата кръв, бива заменена от силна, наред с ДНК-то и.

Но 4 години след животоспасяващата процедура, се оказало, че е засегната не само кръвта на Лонг. Проби от устните и бузите му съдържали едновременно негова и на донора ДНК. Още по-изненадващото било, че ДНК-то в спермата му принадлежало изцяло на донора.

“Изглеждаше ми невероятно, че мога да изчезна и да бъда заменен от някой друг”, казва мъжът.

Лонг се превърнал в химера – техническият термин обозначаващ редките случаи на хора с две ДНК. Терминът е заимстван от огнедишащото създание от гръцката митология, съставено от части на лъв, коза и змия. Лекари и разследващи отдавна знаят, че определени медицински процедури превръщат хората в химери, но къде точно се проявява донорската ДНК – освен в кръвта – досега не е било изследвано.

На лекарите обикновено не им е нужно да знаят къде ще се прояви донорската ДНК у пациента. Причината е, че този тип химеризъм не е опасен. Нито би трябвало да променя човек. Мозъкът и характерът остават същите, твъдят медици.

Много хора се интересуват, какво би станало, ако мъж се сдобие с женски хромозоми в кръвообращението си или обратното. Това е без значение, категорични са лекарите.

Не така стоят нещата за съдебната медицина, обаче. Криминалистите събиращи улики на местопрестъплението търсят следи от ДНК от жертвата и извършителя, като очакват всеки от тях да притежава по един, а не два идентификационни кода.

Ако човек реагира на транспланта по същия начин, като Лонг и после извърши престъпление, това би могло да подведе разследващите.

Вече е имало подобни случаи. През 2004, разследващи от Аляска качили ДНК профил, извлечен от сперма, в ДНК база данни на криминално проявени и така открили заподозрян. Но се натъкнали на проблем - мъжът бил в затвора по време на извършване на престъплението. Оказало се, че му е бил трансплантиран костен мозък. В крайна сметка бил задържан донорът.

Случаят с Лонг повдига и въпроса, какво би се случило, ако му се роди дете?

Трима експерти признават, че въпросът е интригуващ, защото дълго време смятали, че предаването на нечии гени в резултат на трансплантация е невъзможно.

Според учените обаче, няма как човек да стане баща на нечие друго дете.

Други форми на химеризъм също са създавали объркване. Разнояйчните близнаци понякога също обменят ДНК в утробата. Поне в един случай това довело до необоснован страх от изневяра, защото дете не приличало на бащата. В друг случай майка една не загубила попечителството над децата си след ДНК тест.

Според лекари, донорски кръвни клетки не би трябвало да могат да създават нови сперматозоиди. При Лонг това явление се обяснява с факта, че преди трансплантацията той се подложил на вазектомия.

Всички са съгласни с едно: Лонг е жив и е невъзможно да се каже, колко други хора са реагирали на трансплантацията на костен мозък като него.

Самият Лонг се надява да се срещне с донора си при предстоящото си пътуване до Германия, за да му благодари, че му е спасил живота.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Уверени в правотата на мислите си, ще поставите условие пред онези, с които работите за конкретни изпълнения и обвързаности, които ще променят резултатите ви, но в положителна посока. По този начин ще продължите спокойно напред, със защитени интереси и добре свършена работа.
27 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днешните ви ангажименти ще ви срещнат с нови и интересни хора. Ако дейността, с която се занимавате е в сферата на услугите, изгледите за успех нарастват значително. Трудно ви е да откажете помощ на ваш близък, колкото и да сте затрупани с работа. Успявате да постигнете желаното при преговори, които отдавна водите.
27 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Трудностите ви не са непреодолими, но ще ги решите по-леко, ако потърсите съдействие. Вървите в правилната насока, нужно е още време и търпение. Станете по-дружелюбни към онези, които ви помагат и ви се възхищават. Не си давате сметка, че без тяхната енергия не бихте стигнали до там, където сте.
27 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате енергия, но не пренебрегвайте прекалената си натовареност. Работата ще ви погълне и това няма да се хареса особено на интимният ви партньор. Изяснете чувствата си, споделяйте повече време заедно. Финансова договореност ще повиши доходите ви.
27 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Сблъсквайки се с професионални и финансови проблеми, ще търсите начини за решаването им. Затрудненията ще ви мотивират да се мобилизирате и в тази връзка ще покажете не проявени до сега достойнствата на характера си. Избягвайте конфликтите, за да не разпилеете енергията си напразно.
27 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Неразрешени служебни въпроси ще ви подтикнат да изразите по-ясно позицията си и да приключите с тях. Аргументирано ще защитите идеята си за промяна в организацията на работното място или общият ви бизнес. Не пренебрегвайте мнението на колегите си и не се дистанцирайте, за да вървят по-гладко нещата ви.
27 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
27 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Емоционални пристрастия ще ви тласнат към човек, който меко казано не ви заслужава. Не позволявайте на чувствата да замъглят разума ви и бъдете прагматични. Имайки адекватно поведение към случващото се наоколо, ще получите предимство в предстоящи събития. Ако от вас се очаква отговор – на бързайте, помислете.
27 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Делата, които сте планирали да се осъществят бързо, ще се забавят не по ваша вина. Оставете настрана вълненията на колега, който се опитва да ви натоварва с проблемите си. Едва ли можете да му помогнете, а и по-скоро той ще ви попречи да свършите част от своите намерения.
27 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Текущи проблеми ще ви поставят в условия да избирате една или друга възможност за решаването им. Пряката ви заетост също ще ви ангажира и по-малко време ще ви остава за личен живот. Доверете се на хората край себе си и не търсете причини да разваляте вече договорени условия.
27 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявената инициатива днес ще даде резултати, очакват ви ползотворни срещи и постигане на договорености. Доказване на професионални качества и други придобивки. Развитията в личния ви живот ще продължат и занапред, въпреки, че някои от вас не мислят така. Не са изключени здравословни неразположения, вземете мерки.
27 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Дългоочаквано събитие ще ви донесе много настроение и радостни вълнения. Възползвайте се от благоприятната обстановка, притесненията ви ще отпаднат и ще покажете най-доброто. В личен план ще си задавате много въпроси, за цената на успеха, за любовта и други не по-малко важни неща за вас.
27 яну 2020
Последни новини