ДНК-то на мъж с трансплантиран костен мозък се смени с това на донора

Три месеца след трансплантация на костен мозък, Крис Лонг от Рено, Невада научил, че ДНК-то в кръвта му се е променило. То било изцяло заменено от ДНК на донора му – непознат германец, с когото си били разменили едва няколко съобщения.

Мъжът бил насърчен да изследва кръвта си от колега в офиса на шерифа, където работел. Бил подготвен за подобен резултат – в крайна сметка слабата кръв, бива заменена от силна, наред с ДНК-то и.

Но 4 години след животоспасяващата процедура, се оказало, че е засегната не само кръвта на Лонг. Проби от устните и бузите му съдържали едновременно негова и на донора ДНК. Още по-изненадващото било, че ДНК-то в спермата му принадлежало изцяло на донора.

“Изглеждаше ми невероятно, че мога да изчезна и да бъда заменен от някой друг”, казва мъжът.

Лонг се превърнал в химера – техническият термин обозначаващ редките случаи на хора с две ДНК. Терминът е заимстван от огнедишащото създание от гръцката митология, съставено от части на лъв, коза и змия. Лекари и разследващи отдавна знаят, че определени медицински процедури превръщат хората в химери, но къде точно се проявява донорската ДНК – освен в кръвта – досега не е било изследвано.

На лекарите обикновено не им е нужно да знаят къде ще се прояви донорската ДНК у пациента. Причината е, че този тип химеризъм не е опасен. Нито би трябвало да променя човек. Мозъкът и характерът остават същите, твъдят медици.

Много хора се интересуват, какво би станало, ако мъж се сдобие с женски хромозоми в кръвообращението си или обратното. Това е без значение, категорични са лекарите.

Не така стоят нещата за съдебната медицина, обаче. Криминалистите събиращи улики на местопрестъплението търсят следи от ДНК от жертвата и извършителя, като очакват всеки от тях да притежава по един, а не два идентификационни кода.

Ако човек реагира на транспланта по същия начин, като Лонг и после извърши престъпление, това би могло да подведе разследващите.

Вече е имало подобни случаи. През 2004, разследващи от Аляска качили ДНК профил, извлечен от сперма, в ДНК база данни на криминално проявени и така открили заподозрян. Но се натъкнали на проблем - мъжът бил в затвора по време на извършване на престъплението. Оказало се, че му е бил трансплантиран костен мозък. В крайна сметка бил задържан донорът.

Случаят с Лонг повдига и въпроса, какво би се случило, ако му се роди дете?

Трима експерти признават, че въпросът е интригуващ, защото дълго време смятали, че предаването на нечии гени в резултат на трансплантация е невъзможно.

Според учените обаче, няма как човек да стане баща на нечие друго дете.

Други форми на химеризъм също са създавали объркване. Разнояйчните близнаци понякога също обменят ДНК в утробата. Поне в един случай това довело до необоснован страх от изневяра, защото дете не приличало на бащата. В друг случай майка една не загубила попечителството над децата си след ДНК тест.

Според лекари, донорски кръвни клетки не би трябвало да могат да създават нови сперматозоиди. При Лонг това явление се обяснява с факта, че преди трансплантацията той се подложил на вазектомия.

Всички са съгласни с едно: Лонг е жив и е невъзможно да се каже, колко други хора са реагирали на трансплантацията на костен мозък като него.

Самият Лонг се надява да се срещне с донора си при предстоящото си пътуване до Германия, за да му благодари, че му е спасил живота.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини