„Иновации в действие“ срещат славейковци с партньорите им по програмата

Вече трета учебна година кърджалийското средно училище „Петко Рачов Славейков“ е включено в системата на иновативните училища в България. Многобройните добри практики в училището за шампиони от години са обект на наблюдение от страна на учителски колективи от цялата страна.

През тази година в сила влезе националната програма „Иновации в действие“ на Министерството на образованието и науката. Целта на програмата е създаването на

професионални общности в училищата и между училищата, в които учители от различни

области на знанието обединяват усилия и време за постигане на общи цели и

мултиплициране на добрите иновационни практики.За реализацията на тази цел е необходимо да се стимулира изграждане на връзки,обмен и мрежи между иновативните училища, както и с останалите училища в страната, които имат готовност да създават и прилагат иновации, наличието на информационнаплатформа и реализиране на мобилност за иновации и добри практики.

СУ „Петко Рачов Славейков“ създаде такава мрежа с иновативното НУ „Димитър Благоев“ от гр. Стара Загора и неиновативното ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ от гр. Велики Преслав. По време на патронния празник на кърджалийското училище в средата на месец ноември групи учители и ученици и от двете училища бяха гости на „Славейков“, участваха в проявите от Славейковата седмица, бяха специални гости на тържествения концерт, посветен на патрона и наблюдаваха иновативни уроци в начален и прогимназиален етап, представени от иновативните паралелки с класни ръководители Екатерина Бакърджиева /3 клас/ и Антоанета Симеонова /5 клас/.

Според условията на националната програма кърджалийското училище върна визитата в НУ „Димитър Благоев“ – гр. Стара Загора. Двете училища са много различни като големина, но се оказа, че в тях работят еднакво сърцати, ангажирани и иновативни учители, които са на една професионална вълна. Обогатени се оказват те не само с новостите в учебния час, които наблюдават в партньорските училища, а и с едно ново истинско приятелство. За кърджалийци бе интересна задушевната атмосфера в малкото начално училище, в което голяма част от занятията се провеждат навън, а стените са с фототапети и разноцветни шкафчета. Заралии се впечатлиха от размера на многолюдното средно училище с над 1600 ученици и съвсем скоро реновираната му сграда. В двете училища се работи много различно поради спецификата им, но стремежът знанието и успехът да се превърнат в ценност за децата и учениците е общ и основополагащ.

След наблюдаваните иновативни уроци, обмяната на добри практики и тематичните вечери, директорите на двете училища Жана Минчева и Милко Багдасаров уговориха съвместни бъдещи дейности.

Иновацията в СУ „Петко Рачов Славейков“ – Кърджали е свързана с организацията на учебния процес. Тя не е самоцелна и отделена в определен период от време през годината, а обхваща цялостното организиране на учениците в клас и извън него. Целта е да се създават шампиони в знанието, спорта и изкуствата. В начален етап на обучение иновацията е свързана с преподаване на български език и литература в комбинация с информационните технологии. В прогимназията акцентът на иновацията е математиката – да се подготвят вече изявените в тази област  ученици, събрани в тази иновативна паралелка, да се явяват на конкурси, олимпиади, състезания и да правят свои научни разработки в областта на точната наука. В гимназиалния етап на обучение иновацията обхваща обособяване на всички спортисти в една паралелка, която съчетава интереса към спорта с необходимостта от владеене на чужди езици и традиционния стремеж на деца и родители учениците да получат и много добра общообразователна подготовка.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини