"Маркет Линкс": Формацията на Слави Трифонов е трета политическа сила

Ако изборите са днес, ГЕРБ остава първа политическа сила, следвана от БСП. На политическата сцена обаче се появя и нов играч. Това показва национално-представително проучване на "Маркет Линкс", проведено между 21 и 28 ноември.

Социологът Добромир Живков посочи пред bTV, че непосредствено след местните избори разликата между двете основни политически сили остава 2%, а по отношение на нагласите на гражданите към институциите се отчита възстановяване на доверието.

Живков поясни, че такъв процес се е наблюдавал и след евроизборите през май. По негови думи обаче това не изключва твърдението, че има сериозна криза в доверието към институциите.

С най-голямо доверие остава Президентството, което според социолога е очаквано, тъй като тази институция не е ангажирана пряко с изпълнителната власт, а изпълнява привилегированата роля да бъде коректив на властта.

Със сходни нива на доверие са институциите, свързани с изпълнителната власт и съдебната власт. Данните на проучването сочат, че парламентът остава с най-ниско ниво на доверие.

Повечето граждани обаче са оптимистично настроени и очакват положително развитие на страната, както и на домакинствата.

Резултатите от изследването показват, че на политическата сцена излиза нов политически играч - формацията "Няма такава държава". Тя дава сериозна заявка, въпреки че миналата седмица съдът отказа да я регистрира като политическа партия. Според проучването, ако политическата сила се яви на избори днес, тя има потенциал да бъде с трета по големина парламентарна група.

Живков посочи, че "Няма такава държава" събира протестния вот на гражданите - те черпят поддръжници както сред хората, които не гласуват, така и от патриотично настроените граждани.

Проучването отбелязва спад на одобрението при "Обединените патриоти", докато при ДПС се забелязва висока мобилизация. Най-висок процент на негативна нагласа се отбелязва към партия "Атака".

Резултатите от изследването показват и че българите нямат достатъчно ясни позиции относно срещата на премиера Бойко Борисов с американския президент Доналд Тръмп - преобладават хората без мнение по въпроса.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ра
    Рали
    8 -3
    10:55, 10 дек 2019
    Не мога да си представя ,че човекът от снимката би работил за някой друг,освен за себе си.Не вярвам на хора,които прекалено много говорят,защото са добри само в това.
  • 2
    As
    asko
    9 -1
    11:19, 10 дек 2019
    Само да си спомним въпросите му при интервюто, което проведе с Министър-председателя! Обяснението бе, че това били въпросите на зрителите "е нема такова интервю"! Разочарованието бе толкова голямо, колкото и очакването!
  • 3
    А
    А
    0 -1
    19:19, 10 дек 2019
    Рали, а на кого вярваш ? На ББ ли ?
Последни новини