Лекар от Инвазивната кардиология пуснал доноса за стентовете

    Уронване на престижа на инвазивния сектор на МБАЛ-Хасково и на цялата клиника. Това е най-вероятната причина за сигнала, който е подаден към органите на реда за нередности в отделението, смята шефът на болницата д-р Георги Гелов. Той не изключва и сценарият да е насочен срещу него и компрометирането му като ръководител.

    От вчера в болницата тече проверка и има образувано досъдебно производство за източване на Здравната каса чрез отчитането на стентове, които реално не са поставени. Става въпрос за 23 консуматива, които са намерени, запечатани в алуминиеви опаковки в отделението.

    От прокуратурата днес сутринта съобщиха, че се действа по сигнал. Според д-р Гелов той е пуснат от вътрешен човек-лекар, който работи в Инвазивното отделение.

    „Бяхме изненадани от проверката, защото вчера ние не бяхме уведомени от съответните органи, които са влезли в Инвазивна кардиология директно и са направили обиск. Иззели са стентове и имат съмнение, че те са изписани на пациенти и са платени от Здравната каса, но не са поставени. Това нещо подлежи на доказване.“, коментира случая той.

    Гелов е разпоредил от тази сутрин и вътрешна проверка. Той изрази силни съмнение обаче, че има източване на пари от разследваното отделение. „Отделението работи перфектно и в момента. И в него се спасяват човешки животи. Само през вчерашния ден има обработени пет души с инфаркт.“, посочи хирургът.

    По думите му в хасковската Инвазивна кардиология се спасяват минимум 1000 човека годишно. „Това е една от инвазивните кардиологии, които, смея да твърдя, че работи много добре от провинциалните.“, подчерта д-р Гелов.

    Общата сума за 23-те стента, за които има съмнение, че не са редовни, е около 15 хил.лева, сметна той.

    По здравна каса безплатно един пациент има право на четири стента годишно.

    Д-р Георги Стамболийски, който е един от лекарите в Инвазивното отделение обясни за откритите 23 стента, че става въпрос за такива, които поради технически причини не са били сложени на пациентите, за които са били изписани. Стентовете са различни и понякога първият стент, който е бил преценен, не успява да премине през стенозата. Тогава за този пациент се изписва втори стент, а първият, ако е останал технически годен, се рестелиризира и се запазва като резерва, обясни лекарят. Има практика по преценка тези консумативи да се запазват, защото понякога има ситуации, в които други пациенти, изпълнили безплатния годишен лимит за стентове по Здравна каса, имат нужда да им бъде поставен допълнителен, обясни д-р Стамболийски. „Най-важното е да бъде спасен човешкият живот. Здравната каса е определили 4 стента на година. Ако се наложи над това, е най-големият проблем във всички лаборатории в страната. Когато пациентът е получил четири стента в годината и нещо му се случи за пореден път, по някакъв начин трябва да реагираме. Много е сложно при спешно болен, когато той има нужда от пети стент, да му се каже, че трябва да си го плати. А понякога трябва да решаваме съдбата на този човек много бързо, да се преценява още докато е на операционната маса как да се действа. “, каза инвазивният кардиолог.

    Д-р Стамболийски работи освен в МБЛ-Хасково и Столична клиника. По думите му в Инвазивното отделение в Хасково се работи перфектно-има добри специалисти и добра организация.

    Стентът се води консуматив, който може да се изплати само един път. На практика сумата за него се получава във фирмата доставчик от Здравната каса, болницата е получател и задължението й е неговото правилно съхранение. Болницата получава сумата по клинична пътека за свършената работа, поясни д-р Георги Гелов.

    Един от пациентите днес, на когото тази сутрин е поставен стент в Инвазивното отделение в Хасково, е 60-годишният Гошо Желязков. Приет е с проблеми в сърдечната област. „Дойдох, тази сутрин имах проблеми със сърцето и ми сложиха стент. Сега нямам проблеми. Доволен съм, такова обслужване съм нямал никъде.“ Мъжът казва, че вярва на лекарите от Хасковската болница и не вярва, че има манипулации в отделението. „Гледах монитора какво става по време на процедурата. Много съм доволен от гледането тука, тя и жена ми не ме гледа по-хубаво!“, сподели мъжът.

    Проверките по случая трябва да приключат до два месеца.


     

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (49)

    • 1
      Ко
      Конски доктор
      77 -17
      18:22, 12 дек 2019
      Айде сега без евтин ПР. Уронване на престижа. Спасявали човешки живот. Сякаш го правят безплатно и за благотворителност.И не им е това работата. Няма такава процедура като " рестерилизация на стент" . Да се знае ясно. Това, заедно с рестерилизация на други материали за поставяне на стентове е "патент" на българската инвазивна кардиология.За пестене на пари, като в същото време се изписват нови консумативи, пациенти плащат за стентове и т.н и т.н. Нека прокуратурата направи извадка на тези 23 пациенти на който са изписани стентовете и на поне още 100 тина. И да сравни медицинската документация с дисковете със записите на операциите. Ще изскочат според мен интересни неща.
      • Мм
        Мм
        78 -12
        20:09, 12 дек 2019
        О Гелов учуден още. Нищо не знаел. Вътрешен човек пуснал сигнала. Ами не бъди толкова алчен дай малко и на този човек , но при теб няма наяждане всичко за теб да е. Великия доктор. Смешник.
        Вън. За затвор си
      • На
        На коня паламарката
        14 -44
        20:19, 12 дек 2019
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • Ис
        ИСТИНАТА
        51 -4
        23:07, 12 дек 2019
        Кажете и за доктора, който лъже жените че имат рак на гърдата и колко жени осъкати този човек в Хасково
      • Ts
        tsaf zorbas
        34 -7
        23:51, 12 дек 2019
        тази свиня е за трепане,,.. не само той, почти половината в хасково
      • Зз
        ЗЗ
        4 -1
        10:00, 13 дек 2019
        До ИСТИНАТА

        Ми кажи ти за доктора който лъже жените де. Що трябва другите да казват. Никой нищо ако не каже значи си си го измислил.

        Сега ще ти дам пример

        Кажете за "ИСТИНАТА" който си направи транссексуална операция и колко доктора измами че да му излезе безплатно. Айде кажете де.
      • Ма
        махлата
        7 -5
        17:22, 13 дек 2019
        Българските доктори лъжат и крадат повече от нас сиганите
      • Го
        Гост
        0 0
        18:20, 15 дек 2019
        А затвор няма ли да има за някой?
    • 2
      То
      той
      86 -9
      18:48, 12 дек 2019
      Посочете ми за последните 10 години 1 осъден доктор за смърта на пациент! Нашите доктори са най- безгрешните в целия свят.Десетки хиляди са умъртвили поради неграмотност за десет години и влрошили здравето на сототици хиляди, но са безгрешни. То не бяха пияни, то не бяха с фалшиви дипломи , то не бяха с десетки хиляди месечна заплата източена от така наречената ни здравна каса, но винаги те са прави!
      • Ку
        кучешки доктор
        72 0
        19:19, 12 дек 2019
        Съдебната власт е също корумпирана.
    • 3
      Ма
      мастикаджия
      71 -8
      19:25, 12 дек 2019
      Гелов е опасен за хората.Още не си е платил за убитото дете от апендикс.От преди 3 години.На операционната масат.
      • Да
        Да
        51 -6
        20:12, 12 дек 2019
        Само това детенце да е. Лека му пръст.
        Още колко.
        Ами осакатените от него.
        Как въобще Герб се поведоха да го назначат не мога да си обесня.
        Като всички знаем що за стока е
    • 4
      Иц
      Ицо Хазарта
      29 -5
      19:56, 12 дек 2019
      Имам човек в кардиологията
      • Bo
        Borgir
        18 -6
        07:44, 13 дек 2019
        Време е за пръскане против корумпирани и изгнили лекари! Викайте момчето с пръскачката!
      • Po
        Porn Hub
        5 -2
        13:50, 13 дек 2019
        Имам човек в порно бизнеса.
    • 5
      Пе
      петров
      54 -14
      20:19, 12 дек 2019
      Няма по алчни и по гладни от бг лекари.ТО бива бива , но тук спирачка няма.Тук не важи нито образование, нито клетва, нито морал.Наяждане няма.Просто съм отвратен.
      • Ди
        димитровградчанин
        29 -13
        21:40, 12 дек 2019
        Единствения лекар който наистина спазва на 1000% Хипократовата клетва е Д-р Дани Раед . Препоръчвам го на всеки . Човек за проблема ти а не да те гледа в джоба . Евала
      • Ла
        Лайте Гяури , Грей и ти Слънце
        11 -24
        01:34, 13 дек 2019
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • Зз
        ЗЗ
        12 0
        10:05, 13 дек 2019
        Същото важи и за политиците ни. Няма наяждане, няма спирачка. Добре че ние, обикновенните хора не сме такива!
    • 6
      12
      123456
      18 -6
      22:25, 12 дек 2019
      За Раед е вярно и Бекяров е същия.
      • Гю
        ГЮРО
        14 -7
        23:57, 12 дек 2019
        Щом в Димитровград това недоразумение Раед го имате за доктор.....
    • 7
      55
      55555
      17 -5
      23:34, 12 дек 2019
      и Каравасилев е наи човечен
    • 8
      Д-
      д-р Радева
      12 -7
      00:09, 13 дек 2019
      Всички са "маскари", важното е да попаднете на по-малко....
    • 9
      Хе
      хегрер
      16 -4
      00:24, 13 дек 2019
      Гелов снасяше пари на Цетанов .Силно негов човек е тези дни ходи до София на среща с Ц.Ц. за новата партия която стягя и събира хора.Ще събаря Бойко и пак ще коли и беси в Хасково.
    • 10
      Шалварите от ГРОБ о ДПС приватизираха Водата ... сега ще купят и Болницата
      ....
      Лайте гяури , грей и ти слънце
    • 11
      Пи
      Пипи
      30 -5
      05:08, 13 дек 2019
      Истината е тази,че скрити зад анонимността умеем да приказваме,но когато имаме нужда от лекари сме готови да платим всичко.
      А не гили научипме ние на пари. Постъпвайки в болница за операция ири за др.това са почерпки това са пАри ,банкети.В никоя европейскА дэржава няма такова нещо самите пациенти не прЕдлагат пари а лекарят знае,че работи в държавната клиника за пари и това му е заплатата.
      Така,че не основателно ревем първо пациентите са виновни предлагайки пари си мислим ,че ще получим по добро отношение и второ ги привиквоме да чакат и искат.А колкото до здравната каса и реформа тя отдавна е объркана като система.Здр,осигуровки плащаш после на джипи такса с направление такса.в коя др.държава има нещо подобно.?Здр.каса трябва да е в полза на хората а не на лекарите и държавата.
    • 12
      Уф
      уфолог
      19 -11
      09:05, 13 дек 2019
      Разследващите полицаи да видят колко коронарографии са направени, сигурно са стотици, при тази процедура те увреждат, вкарват ти контрастно вещество в сърцето и те облъчват, много вредна процедура, която обаче е и много скъпа, затова вместо рутинни прегледи хората масово се подлагат на нея, лекарите, медиц.сестри и даже обслужващите санитерки постоянно убеждават пациентите да си направят тая процедура, била безопасна и т.н. но в същото време те карат да подпишеш декларация че нямаш претенции ако се споминеш, в това отделение са пълни кретени и престъпници, като се почне от Гогов и се стигне до Енвер, който крещи на пациентите, това отделение трябва да се закрие!
      • Не
        невежеството е порок!
        12 -5
        09:21, 13 дек 2019
        Да, докторите , понеже правят тая вредна процедура всеки ден, не са самоубийци за пари, но пациент, който веднъж преминава през нея е смъртно застрашен???
      • Смешнико, докторите го правят с оловни престилки за да не се облъчват и не на тях а на пациентите вливат контрастно вещество, ако не вярваш може да се подложиш на тая "безопасна" процедура, тъпанар!
    • 13
      Сп
      Спрете се!!!!!!
      21 -8
      09:07, 13 дек 2019
      Говорене "по принцип всички са маскари" означава, че и за вас може да се каже същото!!!!
      И като заляхте с миризлив бълвоч всички доктори "по принцип" , АМИ ХАЙДЕ ЛЕКУВАЙТЕ СЕ САМИ!
      Дайте да закрием болниците и ще настане рай!
    • 14
      Ге
      Георги
      20 -3
      09:51, 13 дек 2019
      Мутафчиев от хирургия е ла..но
    • 15
      А
      А
      19 -2
      09:54, 13 дек 2019
      Има и много точни ,можещи и честни лекари..... като моя личен лекар !!!
    • 16
      Ле
      Леле
      8 -2
      10:00, 13 дек 2019
      Ако можех да докажа доста лично на мен неща който съм видял с очите си щях да споделя спецялно за авторитета на доктора Гелов-младши.
    • 17
      Со
      Соня
      12 -4
      10:00, 13 дек 2019
      За съжаление грешките и алчността на лекарите ,пръстта ги покрива.Но има ЕДИН от горе,нека той да съди!
      • Кн
        Князът
        4 -1
        13:55, 13 дек 2019
        Кой т'ва ?
    • 18
      До
      до "Невежеството е порок"
      7 -11
      11:06, 13 дек 2019
      Защитаваш лекарите, а те носят оловни престилки по... Виж коментара
      • До
        до: “До“
        15 0
        12:46, 13 дек 2019
        Като ти (при този тон “Вие“ е незаслужено) чета писането ми става ясно и мисленето ти. Недоумявам какво наричаш “кланица“? Преди да се появи стентирането - да, беше кланица. Пациентите със съдови стеснения, които са причина за инфаркти и инсулти, наистина минаваха през “кланица“ - изрязваха им част от здрава вена на крака и с нея подменяха засегнатия участък . Това ставаше с отваряне на нгръдния кош , корема или друга част от тялото, което е много по-рисково и травмиращо за пациента (и сега се прави, когато поставянето на стент е невъзможно). Имаш право на подобен коментар, само ако се позоваваш на личен опит - и за единия метод, и за другия. Останалото е хейтърство и облъчване със злоба, много по-вредна от облъчването при стентиране.
      • Sa
        saksun
        5 0
        02:08, 14 дек 2019
        Глупости пишеш. Или да умреш от инфаркт е по-добра възможност пред стентирането, според теб?
    • 19
      Оп
      ОПЕРИРАН
      20 -5
      13:26, 13 дек 2019
      Само,който не е имал сърдечно заболяване,може да говори така за инвазивната кардиология.Коронарографията е най-точното изследване ,на което се виждат стенозите/стеснение или запушване/ на коронарните артерии и същевременно тяхното лечение.Който не вярва на лекарите от това отделение да мре на пътя от инфаркт или други усложнения!!!!
    • 20
      В
      В
      3 -3
      15:54, 13 дек 2019
      Да се проверят и дипломите
    • 21
      Въ
      Върнете се
      1 0
      16:17, 13 дек 2019
      на заглавието-става въпрос за донос.
    • 22
      Ян
      Янко Митев
      15 -5
      17:07, 13 дек 2019
      Ааа в тази психиатрия няма ли кой да ви изключи нета? При инфаркт това е процедурата която ви спасява живота.Спестява ви време за възстановяване.По тъпи сте от тъпоъгълен многоъгълник.Вързвате се на най обикновени ГЕРБаджийски номера.Трябва ли да отклонят вниманието и хайде лекарите виновни...Като откраднаха милиард и половина от здравната каса защо мълчахте?Ако получите инфаркт при бойко ли ще отидете да ви сложи стенд? Ако ви се наложи операция по спешност Дечев ли ще си изберете или екипа на Добрев.Може и Шалапатов да ви изпише лекарства! Пазете лекарите защото те са ви спасението!
      • Ив
        Иво
        7 -2
        17:59, 13 дек 2019
        Янко, да ти кажа ли КАКВО става в урологията ?Как те водят на легло, а ти въобще нямаш нужда от това , с уговорката - ако им идват на проверка - да ти позвънят, за да отидеш веднага там, правят ненужни процедури, за да точат касата.....Мога много да ти разказвам за това - КАК е там и как точат касата - със знанието на ВСИЧКИ от отделението - от санитарките - до шефа им ! Иначе си прав, че лекарите са ни спасението, ама не ТЕЗИ, нали така ?
      • Ст
        Статията
        1 -1
        19:22, 13 дек 2019
        е по конкретен повод.Няма нища общо с това,което сте написал,а и не само Вие.Повечето от коментарите са спам.
      • Sa
        saksun
        2 0
        02:14, 14 дек 2019
        Точно така!
    • 23
      Ст
      Станчо М
      2 -4
      20:50, 13 дек 2019
      Е нищо ново ,знаем ,че бг пациента е опитно зайче и неизчерпаема касичка за пари докато умре с помощта на нашта т.н здравеопазна система!
    • 24
      An
      ana
      2 0
      20:12, 14 дек 2019
      до Истина / Кои е този доктор коѝто лъже жените за рак на гърдата,напишете му името за да го знаем.
    • 25
      Ев
      Евгени
      4 0
      22:51, 15 дек 2019
      Благодаря на Гелов,че ме покри за пореден път!
    • 26
      Ан
      АНОНИМНА
      1 0
      17:17, 28 апр 2020
      Най човечен лекар в кардиологията е др евгени георгиев постави ми стент и стотинка не поиска докато другите най напред правят пазарлък за парата и после те оперлират благодарим на др георгиев
    Последни новини