Бабите орки подобряват шансовете за оцеляване на своите внучета

    Нови изследвания на китове орки устаноха, че бабите, които вече не са в състояние да се възпроизвеждат, оказват най-голямо благотворно въздействие върху шансовете за оцеляване на техните внуци. Това може да е така, защото бабите без собствени малки са свободни и съсредоточват времето и ресурсите си върху най-новото поколение, предполагат изследователите.

    Изследователският екип открива също, че бабите орки имат особено важна роля във времена на недостиг на храна.

    Загадката менопауза

    Предишни изследвания показват, че женските китове след репродуктивния си период са най-осведомени и играят важна лидерска роля в групата при издирването на сьомга.

    Тези ползи за групата могат да помогнат за разрешаването на дългогодишната загадка защо менопаузата се е развила при някои видове китове и при хората, твърдят авторите на изследването.

    Старши автор на проучването, д-р Дан Франкс от катедрата по биология в Университета на Йорк, казва: „Проучването предполага, че бабите, които се занимават с разплод, не могат да осигурят същото ниво на подкрепа като бабите, които вече не размножават. Това означава, че еволюцията на менопаузата е увеличила способността на бабата да помага на своите внуци."

    Въпрос на оцеляване

    "Смъртта на баба след менопаузата може да има важни последици за семейната й група. Това може да се окаже важно за оценката на бъдещето на тези популации. Тъй като популациите от сьомга продължават да намаляват, бабите вероятно ще станат още по-важни в тези популации китове. "

    В проучването участва международен изследователски екип от Университетите на Йорк и Ексетер (Обединеното кралство), Центъра за изследвания на китовете (САЩ) и риболовната агенция на Канада.

    Учените анализирали данни от 36 години, събрани от Центъра за изследване на китовете и рибарството и океаните на Канада за две популации на постоянно живеещи там орки. Популациите (които включват няколко стада, съставени от множество семейни групи) живеят край северозападното Тихоокеанско крайбрежие на Канада и САЩ и се хранят със сьомга.

    Семейните групи орки остават заедно завинаги

    При орките и синовете, и дъщери остават с майките си за цял живот, но се чифтосват с индивиди от друга фамилна група. Мъжките китове убийци обикновено имат по-кратък живот от женските, като много от тях не са оцеляват до над 30 години. Женските обикновено спират да се възпроизвеждат на 30-40-годиншна възраст, но също като хората те могат да живеят много десетилетия след менопаузата.

    Водещият автор, д-р Стюарт Натрас, от Университета на Йорк, допълва: „Откритията помагат да се обяснят факторите, от които зависи оцеляването и репродуктивния успех на китовете, което е съществена информация, като се има предвид, че [..] са застрашени от изчезване."

    "Подозираме, че бабите {които все още могат да раждат} поддържат собствените си малки, моделите им на движение и активност са ограничени и те не са в състояние да осигурят подкрепа и лидерство по същия начин като женските орки след менопаузата. Също така, бабите със собствени малки са заети с грижата за тях и да могат да инвестират по-малко в своите внуци, в сравнение с бабите след менопаузата."

    "В момента провеждаме наблюдения с дронове, за да изследваме директно поведението на помощ между членовете на семейството при тези китове."

    Съавторът на проучването проф. Дарън Крофт от Университета в Ексетър пояснява: "Менопаузата се е развила само при хора, китове убийци и три други вида зъбати китове и разбирането защо женските от тези видове спират размножаването много преди края на живота е дългогодишен еволюционен пъзел.

    „Новите ни открития показват, че точно както при хората, и бабите орки, които са преминали през менопаузата, са по-способни да помогнат на своите внуци и тези ползи за семейната група могат да обяснят защо менопаузата се е развила при орките, както при хората.“

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини