Съдят Apple, Google, Dell, Microsoft и Tesla в САЩ заради смъртта на конгоански деца в кобалтови мини

Историческо съдебно дело е било заведено срещу най-големите технологични компании в света от конгоански семейства, които твърдят, че децата им са загинали или са били осакатени, докато са работили в мини за добив на кобалт, който е основната суровина за батериите на смартфони, лаптопи и електрически автомобили, разкрива британското издание "Гардиън".

Apple, Google, Dell, Microsoft и Tesla са били посочени поименно като ответници по дело, заведено във Вашингтон от правозащитната кантора "Адвокати за международни права" от името на 14 родители и деца от Демократична република Конго. В делото компаниите са обвинени, че са помогнали и съдействали за смъртта и тежките наранявания на деца, за които те твърдят, че са работили в кобалтови мини в техните вериги за доставки.

Семействата и пострадалите деца търсят обезщетения за принудителен труд и допълнително обезщетение за неоснователно обогатяване, небрежно наблюдение и умишлено причиняване на емоционални страдания.

За първи път която и да е от технологичните компании е изправена пред такова правно предизвикателство.

Кобалтът е от съществено значение за производството на литиево-йонните батерии, използвани в милиони продукти, продавани от Apple, Google, Dell, Microsoft и Tesla всяка година. Ненаситното търсене на кобалт, водено от желанието за евтини технологии, удобни за боравене с една ръка, се е утроило през последните пет години и се очаква отново да се удвои до края на 2020 г. Повече от 60% от кобалта произхожда от Демократична република Конго, която е една от най-бедните и нестабилни държави в света.

Добивът на кобалт от Демократична република Конго е свързан с нарушения на правата на човека, корупция, унищожаването на околната среда и детски труд.

В съдебното дело се твърди, че Apple, Google, Dell, Microsoft и Tesla са подпомагали и съдействали на минните компании, които печелят от труда на деца, принудени да работят в опасни условия - условия, които в крайна сметка са довели до смъртни случаи и сериозни наранявания.

Семействата твърдят, че техните деца са работили нелегално в мини, собственост на британската минна компания Glencore. В съдебните документи се твърди, че кобалт от мините, собственост на Glencore, се продава на Umicore, търговец на метали със седалище в Брюксел, който след това продава на Apple, Google, Tesla, Microsoft и Dell обработен кобалт, готов за производството на батерии.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини