НАСА показа новия марсиански ровър (видео)

НАСА показа следващия си марсиански ровър, изстрелването на който е планирано през юли или август 2020 г. "Марс 2020" ще кацне в кратера Джезеро на 18 февруари 2021 г. Там ще търси признаци на древен микробен живот, ще изучава характеристиките на климата и геологията на Марс, ще събира проби за бъдещо завръщане на Земята и да проправи пътя за изследване на Червената планета от хората.

Марсианският ровър има 23 камери, две „уши“, които ще му позволят да слуша марсиански ветрове, а за химичен анализ използва лазери.

Приблизително с размерите на кола, роувърът е оборудван с шест колела както предшественика си Curiosity, което му позволява да се придвижва през пресечен скалист терен.

Скоростта не е приоритет - ровърът ще изминава едва до 180 метра за един марсиански ден (дълъг приблизително колкото деня на Земята).

Марс 2020 се захранва от миниатюрен ядрен реактор, има с двуметрови ръце и сонда за разбиване на открити скални проби на места, които учените определят като потенциално подходящи за търсене на следи от живот.

Апаратът премина първия си тест драйв (във видеото). Както тестовете, така и цялото изграждане на ровъра се извършват в стерилна среда. Това трябва да гарантира, че възможно най-малко земни микроби се стигнат до Марс. Също така до ровъра не достигат никакви частици, които биха могли да попречат на функционирането му. Всеки, който влиза в чистата стая, трябва да носи "костюм на зайче", калцуни, шапка за коса, маска за лице и ръкавици от латекс. Дори на журналистите се предоставя специална одобрена хартия и химикалки, тъй като обикновените тефтери и инструменти за писане могат да пускат прах и други частици. 

В следващите седмици инженерите и техниците ще опаковат роувъра в специално проектиран контейнер. След пристигането си на Кейп Канаверал, "Марс 2020" ще премине окончателна обработка и тестване преди изстрелването.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини