Откриха кратера от един от най-големите сблъсъци с метеорит на Земята

Преди 800 000 години, космическа скала с чудовищни размери се разбила в Земята. Ударът с широкия 1.9 километра метеорит разпръснал отломки по около 10% от земната повърхност.

Учените открили древните отломки, голяма част от които под формата на малки стъкловидни тела, наречени тектити, в Азия, Австралия и Антарктида, но досега не успяваха да открият мястото на сблъсъка.

Неуспешните търсения продължаваха близо век.

Сега учени твърдят че са открили мястото: вулканично поле в югоизточен Лаос.

Правени са множество опити за намиране на мястото на удара – от Северна Камбоджа, до Централен Лаос, дори Южен Китай и от Източен Тайланд до виетнамското крайбрежие.

Изследователиет открили силни доказателства, че кратерът е погребан под земята, което обяснява защо досега не са успявали да го открият.

Случаят с липсващия кратер

При сблъсък с метеорит, скалите биват нагрети и катапултирани в небето. Втечнените скали се охлаждат и образуват тектити. Изследвайки къде са се посипали тектитите, учените могат да определят произхода на метеорита, който ги е създал.

В този случай, тектитите подсказали на учените, че масивният метеорит е ударил Земята преди 800 000 години някъде между трите континента, на които са намерени стъклени тела.

Най-голяма концентрация на тектити били открита в Индокитай – полуостровът, състоящ се от Камбоджа, Лаос и Виетнам, което го преврнало в най-логичното място за търсене на кратера.

И все пак толкова голям метеорит трябва да е оставил кратер с ширина поне миля и да се е гмурнал на 92 метра в земята.

Подобен кратер не би могъл да се пропусне и все пак понякога кратерите биват погребани под движещите се тектонични плочи или избледняват в резултат на ерозия – макар Индокитай да е сравнително стабилна част от света.

В търсене на кратера учените разгледали местата на три древни сблъсъка - в Камбоджа, Централен Лаос и Южен Китай. Но всеки от тези кратери бил десетки милиони години по-стар от търсения.

По-късно в платото Болавен учените се натъкнали на потоци лава от същия период, от който датира и кратера. Те били на възраст между 51 000 и 780 000 години.

Изригванията върху простиращото се на 6 000 квадратни километра плато, създали слой от лава с дълбочина 300 метра – вулканично поле достатъчно голямо, за да скрие метеоритен кратер.

Оказало се, че вулканичните скали наистина крият мястото на сблъсъка.

Всички доказателства сочат към Лаос

Учените сравнили химичния състав на скалите във вулканичното поле с този на тектитите и установили, че съвпада.

След това измерили гравитационните полета около платото Болавен и открили подземен, елипсовиден регион с 90 метра дебелина, 18 км дължина, 13 км ширина и странна гравитация.

Тъй като кратерите са пълни с не толкова плътен материал, в сравнение с околните скали, те имат малко по-слабо гравитационно привличане. Гравитационните сигнали във вулканичното поле подсказвали наличието на подземен кратер.

Нещо повече, лавата в горната част на мястото била на възраст под 800 000 години.

Последното доказателство било открито на 19 километра разстояние от върха на вулканичното поле: участък от пясъчни скали, осеян с дебри, включително кварцови зърна, които според учените са били изхвърлени от метеорита.

Учените трябва да проникнат по-надълбоко в скалния слой, за да открият и други доказателства, преди случаят да бъде окончателно закрит.

Източник: sciencealert.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини