2 °C

Хората станали с половин градус по-студени за последните 100 години

Повече от век температурата 37 градуса по Целзий (измерена в устата, в подмишницата е с половин градус по-ниска) се използва като ориентир за човешкото здраве. От известно време подозираме, че тя се нуждае от коригиране и сега ново проучване показва какви са причините.

Въпреки тромавите инструменти, които немският лекар Карл Райнхолд Август Вундерлих използва за установяване на средна здрава телесна температура през 1851 г., той вероятно я е определил правилно. Забележително е, че може би просто сме станали по-студени.

"Температурата ни не е такава, каквато хората смятат, че е", казва медицинската изследователка Джули Парсънет от Станфордския университет в САЩ.

"Това, което всички научават от деца, че нашата нормална температура е 37, е грешно."

Този стандарт бил определен изненадващо добре. Вундерлих направил буквално милиони измервания на десетки хиляди пациенти. Но инструментът, който използвал за определяне на диапазоните на нормалната и високата температури (да не говорим за дневните колебания, заради на възрастта, пола и т.н.), бил малко над 22 сантиметра, най-новото за времето си, но груб в сравнение със съвременните средства.

Оттогава няколко проучвания показват разлика с измерването на Вундерлич, появяват се призиви да се намали с част от градуса.

Парсънет и нейните колеги искали да разберат дали причината за разликите в измерванията всъщност е подобрената технология или отразяват точно промените във физиологията ни.

За да разберат, изследователите изкопали медицинската документация на близо 24 000 ветерани от армията на Съюза след Гражданската война в САЩ, за да разберат какви температури са имали хората преди около век.

След това тези числа бяха сравнени с около 15 000 записа от националното здравно проучване в началото на 70-те и 150 000 записа от платформа за клинични данни на Станфорд, от началото на 2000-те. Общо екипът имал подробности за повече от половин милион индивидуални измервания на температурата.

Със сигурност, имало ясна и съществена разлика във времето. Температурите сред живеещите в края на 19 век били малко по-високи. Мъжете, родени през 2000-те, например, са били с 0,59 градуса по Целзий по-студени от родените в началото на 1800-те, което представлява постоянен спад от 0,03 градуса по Целзий на десетилетие.

Спадът бил подобен при жените - с  0,32 градуса по Целзий на десетилетие от 1890-те до наши дни.

С потвърдената разлика, екипът насочил вниманието си към разликите в рамките на всяка група, като приема, че температурите са измерени с инструменти със сходна точност.

През десетилетията, обхванати от хилядите записи на ветерани от Гражданската война, те забелязват постепенно спадане, което съответства на тенденцията въз основа на оригиналните им сравнения.

Тъй като е малко вероятно технологията или методите на термометрите да се развиват със скорост, която да обясни този постоянен спад, учените се питат дали нещо в собствените ни тела или за околната ни среда е причинило понижаването на телесната температура.

"Физиологично ние просто сме различни от това, което бяхме в миналото", казва Парсънет.

"Средата, в която живеем, се е променила, включително температурата в нашите домове, контактът ни с микроорганизмите и храната, до която имаме достъп. Всички тези неща означават, че въпреки че мислим за хората, сякаш сме мономорфни и еднакви през цялата човешка еволюция, не сме еднакви. Всъщност се променяме физиологично."

Подобренията в здравеопазването и храненето могат да са обяснение. Нарастващата ни телесна маса би избутала метаболизма към по-топли категории, но възпалението е тясно свързано с вариации в телесната температура, а спадът на хроничните инфекции може да обясни защо малко по-малко имаме треска.

Миналите промени също биха могли да покажат бъдещите, тъй като светът върви към интензивни социални и екологични промени.

Едно по-топло бъдеще може би ще ни върне към малко по-висока телесна температура, особено ако идва с нови заболявания и влошаващо се здраве.

Това изследване е публикувано в eLife.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ай
  айде сега
  3 0
  12:48, 10 яну 2020
  Дали пък за тази разлика в градусите не са виновни самите уреди за мерене?Защото наскоро собственоръчно установих разлика в температурата на стаята която обитавам като сравних два различни термометри.За ваша изненада имаше ралика в температурата до 2 градуса!Единият термометър е с живачен стълб, а другият термометър е от модерните дигитални термометри.Дълго време гледах дигиталния подозрително и накрая се оказа че наистина показва по-висока температура, като разликата в различните случаи е ралична, но на моменти достигаше цели 2 градуса!Така че хайде моля ви се ...

Хороскоп за 19.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят може да се окаже наситен предизвикателства от всякакво естество. Бъдете готови за промени около себе си. Най-вероятно те ще са свързани само с положителни емоции. Имате възможност да изгладите отношенията си с човек, на когото особено държите и това ще ви зарадва. Вечерта бъдете сред близки хора.
19 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес е по-добре да избягвате контактите с по-широк кръг хора, защото не е изключено да се натъкнат на избухливостта и гнева ви. Изключителната ви раздразнителност се дължи на преумора и изтощение. Прекарайте вечерта вкъщи с любимия човек.
19 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Настроението ви днес ще променливо поради различните дела, с които се заемате. За да останете доволни от работата си днес обаче е за препоръчване да вършите само онова, което ви е по сърце и да избягвате отношения с хора, които ви натоварват емоционално. Ще имате възможност да прекарате края на деня в приятната компания на нови хора.
19 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не се оставяйте друг да взема решения вместо вас. Осигурете си личен периметър и свободата, на която толкова държите. Ако ви въвлекат в спор бъдете по-въздържани, за да не съжалявате по-късно. Бъдете търпеливи с любимия човек. Дайте му повече време. Може да бъдете прекалено мнителни и това да изнерви обстановката.
19 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възможни са здравословни неразположения, предвид забързаното ви темпо и стреса, на който сте подложени. Вземете мерки за възстановяване, като започнете от почивката си. Всичко е осъществимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа, но на вас ли го казвам.
19 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят може да бъде много приятен и спокоен, ако избегнете кавгите у дома. Проявете повече търпение и толерантност спрямо близките си. Ако го направите, ще успеете да прекарате чудесен ден със семейството си. Професионален ангажимент може да наложи предварителна подготовка. Предстоящата седмица ще бъде много важна.
19 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвид душевното си състояние е добре да подходите специално към избора на храни и напитки. Ограничете дразнителите от всякакъв род и вид. Не измъчвайте тялото си и лекувайте душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Обстоятелствата ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
19 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Сигурното е, че няма да прекарате този ден у дома. Непрекъснато ще сте в движение, вършейки различни неща и срещайки се с нови хора. Ще научите много новини, полезни за вашата дейност. Около вас витае добро настроение и стремеж към разнообразие, което ви прави желана компания навсякъде, където отидете. Не правете прибързани заключения.
19 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
19 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Рискувате да се предоверите на малко познат човек, който най-вероятно ще ви подведе. Ако вече сте го сторили все още имате възможност да сведете негативните последици до минимум. Действайте бързо и при повече късмет можете дори да извлечете и дивиденти от ситуацията. Не омаловажавайте успеха на ваши близки и им отдайте заслуженото внимание.
19 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предстои ви разнообразен ден, в който вие ще имате възможност да решите как да си почивате и с кого. Настроението ви е чудесно, което е предпоставка да се чувствате добре на всяко място. Очаквайте приятна изненада от страна на любимия човек, който ще събуди неподозирани чувства у вас. Вечерта ви предстои събитие, което ви настройва позитивно.
19 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете сигурни, че за всяко нещо си има време. Ще чуете добри новини от делови характер. В личен план ви очакват разбирателство и споделени мигове. Среща с роднини или стари приятели ще подобри настроението ви. Мислете повече са собственото си спокойствие. Никой освен самите вие не може да ви го осигури.
19 яну 2020
Последни новини