Атака с мейли от КАТ, да не се отварят

„Няма хакване на мейл сървъри на МВР“, коментира в следобедните часове днес началникът на отдел „Компютърни престъпления“ към ГДБОП комисар Явор Колев по повод съобщението от МВР по-рано през деня за кибер атаки с фалшиви имейли, разпращани от името на КАТ.

Използвана е програма, която да генерира мейли с адрес, който наподобява този на МВР, а именно: opp@mvr.bg от отдел Пътна полиция на МВР, обясни комисра Колев и уточни, че такъв имейл не съществува реално. „Самата спам атака цели да подведе потребителите така, че да отворят изпратеното съобщение, в което се съдържа код, който пък предизвиква компютърът да изтегли „Троянски кон“.

Началникът на отдел „Компютърни престъпления“ посочи, че за атаката е използван сървър на немска хостинг компания и поясни, че ГДБОП вече е във връзка с тази компания. „Помолили сме да се прекрати атаката с тяхно съдействие.“

Явор Колев посочи, че подобни спам атаки се провеждат от 2016 година, като се използват наименования или абревиатури на авторитетни компании за доставка на електричество, НАП, съдия-изпълнител, МВР.

Компютърната система, заразена със зловредната програма, има за цел да открадне цялото съдържание на компютъра-пароли за достъп до пощи, социални мрежи, интернет банкирене, да постави компютъра в зависимост от кибер престъпниците и да го направи част от т.нар. подмрежи, които също се използват с престъпна цел.

Той обясни още, че в момента тече и спам атака, която цели сексуално изнудване. В изпращаните писма се твърди, че компютърът на жертвата се контролират от кибер престъпници и когато потребителят на компютъра е посещавал сайтове със съдържание за възрастни, е бил записван от камера. Изнудването е за определена сума. Следва заплаха, че ако тя не бъде преведена, тази информация ще бъде разпространена в интерент пространството.

Явор Колев предупреди потребителите, че ако са отворили имейл, който съдържа подобен прикачен файл, трябва незабавно да сканират компютъра си с антивирусна програма или да го преинсталират, да инсталират лицензирана операционна система и лицензиран антивирусен софтуер. Съветът на специалиста е и да се променят всички пароли, използвани в интернет пространството.

„Работим в тясно взаимодействие с всички доставчици на електронни съобщителни услуги, в това число и българските мейл сървъри така, че да предотвратяваме и ликвидираме такива атаки. Но те са ежедневие, извън страната са и има кратък период, в които работят, и спам съобщенията достигат до потребителите, което е кибер риск за тях.“, подчерта Явор Колев.

Той уточни, че кампанията в момента не е набрала още масов характер и това е благодарение на медиите, които са разпространили информацията от ГДБОП за атаките навреме.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини