На 3 май 1978 е изпратен първия спам

Най-ранно документираният спам (въпреки че терминът все още не е измислен) е рекламно съобщение за нов модел мини-компютри на Digital Equipment.

През 1978 г. мениджърът на корпорацията Гари Туърк (Gary Thuerk) се сетил за този евтин начин за реклама и разпратил едно писмо до 393 потребители на ARPANET, вместо да изпрати отделно съобщение за всяко лице, което е било стандартната практика тогава.

Реакцията на мрежовата общност била гневна, но спамът може би наистина генерира продажби, защото продължава и до днес. 

Думата „SPAM" се появява през 1936 година. Това е съкращение, което означава „Spiced hAM" (пикантна шунка), марка месни консерви на американската компания Hormel. След Втората световна война останали огромни запаси от тези консерви, направени за снабдяване по време на войната не само на американските войници, но и на съюзническите войски. За да продадат не залежалата си продукция, компанията стартира агресивна рекламна кампания. Думата „SPAM" се е набивала в очите и ушите на хората от витрини, вестници и радио. По това време страната се опита да възстанови своето селскостопанство, а спамът завладява голям дял от британския пазар с по-ниските си цени. 

Световна известност обаче думата "спам" придобива благодарение на знаменития скеч „Спам" от популярното телевизионно шоу „Летящият цирк на Монти Пайтън" (1969 г). Действието на скеча се развива в кафене, където почти всяка точка от менюто включва консерви "Спам", някои дори по няколко пъти. Сервитьорът рецитира напълненото със "спам" меню, а хор от викинги удавя всички разговори с песни, в които се повтаря "Спам, спам, спам, спам ... прекрасен спам! Прекрасен спам!". В субтитрите към имената на действащите лица също е добавена думичката спам. Общо в скеча думата "спам" се споменава 108 пъти. Така в този скеч Монти Пайтън осмя превърналата се в нарицателно сред британските деца от 60-те за нискокачествена, безвкусна и евтина марка храна.

На конференция на Usenet през 1986 година се появили множество еднакви съобщения от някой си Дейв Родес, който рекламирал нова финасова пирамида. Заглавието било "Изкарай куп пари", а писмото съдържало инструкция как да стане това. Авторът упорито дублирал своите текстове и те така втръснали на получателите, че започнали да ги сравняват с рекламираните в скеча консерви.

Така към думата спам се прикрепило ново значение, по-късно възприето в компютърната терминология за обозначение на нежелани рекламни послания, а също и за дразнещи, големи и безсмислени текстове.

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
14 май 2021
Последни новини