Възрастна габровлийка научи, че е мъртва, откраднали самоличността ѝ в Германия

Възрастна жена от Габрово е обявена за мъртва след като самоличността й е открадната в Германия, където е издаден и смъртният й акт. Жената е със спряна пенсия и права за лечение, трябва да доказва по съдебен път, че е жива. 

69-годишната Яна Георгиева разбира, че е "мъртва" преди месец и половина. Тогава пощаджийката, която й носи пенсията, я предупреждава, че от НОИ й спират парите.

Веднага тръгнах - да видят хората, че съм жива, споделя Яна Георгиева, цитирана от бТВ. На гишето жената разбира, че на хартия е починала на 8 юни в Германия. Тогава се сеща, че преди около 5-6 години е изпращала европейска здравна карта на българин във Фрайбург, който обещал, че ще я вземе на работа като чистачка. Мъжът бил познат на сина й. 

Синът на Яна посочва, че той е откраднал личните данни на майка му и в продължение на 5-6 години в Германия друго лице се представяло за нея.

В началото на декември семейството е сезирало районната прокуратура в Габрово. Проверката трябва да приключи най- късно до 11 февруари, но деянието е извършено извън страната ни и вероятно случаят ще бъде отнесен към Софийската районна прокуратура. 

От служба ГРАО в Габрово са категорични, че нямат законово основание да обезсилят смъртния акт, издаден в Германия, но са сигнализирали властите.

Според разследване в Германия документът за самоличност е представен пред лекар от руска гражданка, която твърди, че е дъщеря на починалата. „А тази жена няма дъщеря, има двама сина", обясняват от ГРАО в Габрово.

Семейството е депозирало молба в Окръжния съд в Габрово за обезсилване на смъртния акт издаден в Германия, но делото още не е насрочено. 

Източник: offnews

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини