Законът за хазарта на Симеонов мина на първо четене в комисия

У нас хазартът се облага, както в останалите членки на ЕС. Това стана ясно от коментара на Людмила Петкова, експерт в Министерството на финансите и бивш заместник-министър на финансите, преди заседанието на бюджетната комисията в парламента, която се зае с внесените от Валери Симеонов промени в Закона за хазарта.

Възприет е по-справедлив режим на облагане, по думите й. Амбицията на МФ е да се гарантира равнопоставено облагане на всички играчи на пазара с хазарт.

В същото време онлайн хазарта не може да се облага с корпоративен данък. Пред депутатите вносителят Валери Симеонов аргументира необходимостта от въвеждане на предлаганите от него мерки. Частните играчи на пазара с хазарт не били длъжни да внасят средства за развитие на спорта. Редно е държавата да си вземе обратно тази дейност и по този начин да се обезпечи развитието на спорта и здравето на нацията, иска лидерът на НФСБ.

Той не иска хазартни и лотарийни игри да се продават в магазини и бензиностанции, а само в лицензирани обекти. Също така те трябва да са далеч от учебни заведения. Със закона се отнемат лицензите на частните оператори на хазарт. Дори и след това обаче те ще са длъжни да си изплатят печалбите на хората.

Без особени дебати законът мина на първо четене. "За" бяха управляващите, а "въздържал се" бяха от ДПС и БСП.

Припомняме, вчера беше оповестена сумата от 210 млн. лв. за периода от 2014 до 2019 година, ако хазартните игри са плащали така, както е плащал Българския спортен тотализатор. Прокурорите, които влязоха в Комисията по хазарта, запазиха мълчание и не коментираха пред журналистите.

Акцията в Комисията по хазарта съвпадна с прокарването на предложенията за промени в Закона за хазарта за втори път от страна на лидера на НФСБ, след като през 2018 година той не събра достатъчно подкрепа сред депутатите. По думите на Симеонов в момента той обаче разполага с подкрепата както на премиера Борисов, така и на финансовия министър Владислав Горанов.

Спортният министър Красен Кралев също изказа надежда, че по този начин българският спорт ще получи по-достойно финансиране.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини