Корупция за милиони: защо в България никнат стадиони из селата

В редица малки населени места в България изведнъж изникнаха стадиони. Много от тях вече са в жалко състояние. Парите на ЕС, отпуснати за строеж и ремонти, явно са потънали в нечии джобове.

Гумената настилка на пистата за лека атлетика е надупчена като швейцарско сирене, козирката над трибуните се разпада, асансьорите изобщо не работят, а външната мазилка на сградата се рони и без да я докосваш. Състоянието на стадиона в Костенец е безутешно, независимо че само преди шест години е бил основно саниран с близо 2 милиона евро от ЕС. По следите на европейските милиони, потънали в строежа и ремонта на множество спортни съоръжения със съмнителна полза тръгва журналистката от ARD Андреа Беер.

Репортажът ни среща с 16-годишната Габриела, която тренира лека атлетика в Костенец. Момичето внимава много къде стъпва, докато тренира 100 метра гладко бягане, защото цялата настилка на пистата е в дупки. Габриела казва, че много от трениращите често се спъват и падат, макар че използват обувки с шпайкове.

Български странности - пистата е квадратна, вместо овална

Самата лекоатлетическа писта също е повече от странна: вместо овална, каквато е формата на подобни спортни съоръжения в цял свят, в Костенец тя е квадратна. Когато спортистите тичат, им се налага да преминават през тревната площ, за да избегнат ъглите. Нещо повече: в единия край на стадиона спортистите са принудени да заобикалят голям бял стълб и електрическо табло. Да тичаш там е „почти невъзможно", казва Габриела.

А треньорката Добромира Пенчева се притеснява за здравето на младите спортисти и на посетителите, тъй като козирката над трибуните просто се разпада. Тя разказва, че неин колега, също треньор, се опитвал с топка да отстреля падащите дъски от козирката, за да не наранят някой от спортистите.

През 2014 година този стадион е бил цялостно саниран с повече от 2 милиона евро европейски пари по Програмата за развитие на селските райони. След ремонта обаче стадионът  се оказал в още по-лошо състояние, отбелязват от ARD. „Асансьорите са неработещи, а подът на новата зала за фитнес се разпада", се казва в репортажа. От общината твърдят, че са завели дело срещу фирмата-изпълнител, която обаче била неоткриваема. „За мен това е случай на корупция. Мисля, че повечето пари са били откраднати, а с останалите са направили само онова, което е било възможно", казва треньорката  Добромира Пенчева.

Стадиони из села, които са обезлюдени

„В последните години в България бяха построени редица стадиони в малки населени места, които не са никому нужни", казва спортният журналист Георги Филипов и добавя: „От 60-те години насам в големите градове не е построен и един стадион за нуждите на професионалния футбол. За сметка на това се появиха редица стадиони из села, които са напълно обезлюдени". 

Причината, според него, е проста - тези стадиони са финансирани по Програмата на Европейския съюз за развитие на селските райони. Но за да бъдат финансирани, проектите е трябвало да съдържат някакъв спортен елемент. Според него, това е станало „покана за корупция". Така в България се строят десетки стадиони със съмнителна полза. Често и некачество. „Страната има огромен проблем с корупцията", припомнят от ARD.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ne
    New Amsterdam
    5 0
    10:57, 24 яну 2020
    Крадливо племе, няма оправия.

Още новини

Последни новини