Петя Аврамова: ВиК Кърджали работи добре, загубите по мрежата намаляват

До 2024 г. загубите по ВиК мрежата в страната трябва да бъдат сведени до 48,8%, съобщи регионалният министър Петя Аврамова по време на дебатите за вота на недоверие за провал на правителството в областта на околната среда, внесен от БСП.

По думите й в момента има ВиК дружества, които работят добре, а загубите по мрежите, за които отговарят, намаляват. Като пример тя посочи „Софийска вода“, дружествата в Русе, Видин, Кърджали, Бургас. Според нея целта на вота на БСП е да се провокира освобождаването на още един министър от правителството.

„От два месеца върви целенасочена атака, организират се протести пред министерството, но никой не обясни на хората какви са отговорностите на МРРБ“, скочи тя.

Тя обвини левицата, че няма нито едно работещо предложение, нито в краткосрочен план за Перник, където хората са на строг воден режим, нито работещо визионерско предложение за развитието на целия ВиК отрасъл.

„90 000 километра е ВиК мрежата. Тя е строена преди десетилетия, трябва да е изправна през цялата година по 24 часа в денонощие, а кризата в Перник стана повод за злонамерено и целенасочено дискредитиране на целия отрасъл, за насаждане на страхове в хората. От това могат да се извличат временни политически дивиденти, но не е редно“, коментира Аврамова.

Министърът допълни, че след кризата в Перник всички управители на ВиК оператори са предупредени да следят внимателно какви са количествата на водата в язовирите.

Според Аврамова в Перник хората имат право да са гневни.

„И аз съм гневна, защото причините за проблемите са обективни и субективни. За дълъг период от време притокът е бил минимален, а отокът от него максимален. Това е урок за всички“, каза тя.

Аврамова увери, че се прави всичко възможно, за да сложи край на бедствието в Перник.

Министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи, че вече е възложено изготвянето на проект за ремонт на стената на язовир „Бели Искър“.

Преди няколко дни Държавна агенция за метрологичен и технически надзор съобщи, че язовирът е "частично работоспособен". Надеждите на перничани са именно от него да дойде вода до града им.

Караниколов припомни, че „Бели Искър“ подава вода и за София, така че върви постоянна кореспонденция с концесионера „Софийска вода“, за да има точност за количествата вода, които трябва да са налични за нуждите на столицата.

Според него може да се наложи да се източи водата, но предстои да се чуе мнението на експертите.
https://www.dnes.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини